Už samotné listování touto knihou čtenáře nadchne. Je to nejen návštěva staropražských lokalit a dávno zmizelých míst, ale také až neuvěřitelné množství dnes už pozapomenutých zábav, na něž si Pražané dokázali najít čas.

Nebyla to jen místa tradičních promenád a výletů, zimních sportů na Vltavě i jinde, nejrůznějších tancovaček a candrbálů, divadel v dřevěných arénách i pod širým nebem, ale i uzavřenější šantány či karetní hry nebo naopak velkolepé příležitostné reprezentační výstavy.

Vzhledem k tomu, že se autor Zdeněk Míka, dlouholetý ředitel Muzea hlavního města Prahy, soustředil na období od konce osmnáctého století po začátek století dvacátého, zaznamenává v jedné z prvních kapitol korunovační a jiné oficiální slavnosti a oslavy spojené často s návštěvou panovníka v Praze. Závěr pak patří vzniku české kinematografie a nejstarším pražským biografům, tedy umění, jehož největší rozkvět je spojen s celým dvacátým stoletím. Kromě zasvěcených textů autor do knihy shromáždil ohromné množství často objevných obrazů, rytin, fotografií i dokumentů nejen z Muzea hlavního města Prahy, ale také z množství dalších významných archivních, muzeálních a knihovních pracovišť.

Nakladatelství Ostrov (ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy) knize věnovalo mimořádnou pozornost nejen po stránce grafické úpravy (Marek Jodas), ale i výběru papíru a tisku (Finidr, Český Těšín). Po předchozí publikaci Zdeňka Míky Zapomenuté obrazy, kterou při příležitosti stejnojmenné výstavy v Muzeu hl. m. Prahy vydalo nakladatelství Paseka, je to další publikace, která běžnému čtenáři přibližuje kouzlo minulých dob a život metropole, jak ji znali naši předkové a jež nás okouzluje dodnes.