Po ničivém požáru kulis na Barrandově obnovili američtí filmaři práci na historickém seriálu Knightfall. Příběh mapující události vedoucí k pronásledování templářských rytířů je jednou z největších letošních zahraničních produkcí v Praze i v České republice.

Štáby v ČR utrácejí miliardy 

Spolu se seriálem Britania zde zahraniční štáby utratí asi 2,5 miliardy korun. Celkově jsou seriály letos v tuzemsku v kurzu. Prahu 10 brzy navštíví Oscarem oceněný režisér Ron Howard, který je podepsaný pod filmy jako Apolo 13, Rivalové či Šifra mistra Leonarda.

V budově bývalé školy ve Strašnicích bude od září natáčet desetidílné dílo Genius, jež pojednává o předválečném životě Alberta Einsteina.

„Peníze, které městská část získá za pronájem prostor, nám ušetří výdaje například na projektovou dokumentaci nutnou k dalšímu využití této stavby nebo na její údržbu," uvedl místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek.

Albert Einstein v Praze 

Prahu a lokace v ní si tvůrci vybrali nejen kvůli její bohaté architektonické vybavenosti, ale také kvůli tomu, že sám Einstein opravdu v Čechách pedagogicky působil.

Nejen zaoceánští filmaři mají o Prahu zájem. Právě nyní zde probíhá natáčení bollywoodské road movie The Ring. Za 16 natáčecích dnů a se 150členným štábem, v němž je i 90 Čechů, producenti utratí 54 milionů korun.

Ve snímku má hlavní mužskou roli Shah Rukh Khan, hvězda, jejíž filmy navštěvuje v indických kinech průměrně 20 milionů a v zámoří 7,5 milionů diváků. Podle společnosti Czech Film Commission, která se stará o podporu zahraničních produkcí, by tak měl snímek pomoci pražskému turismu.

Deset štábů má zájem o magistrátní peníze 

„Na filmy v Indii chodí mnoho lidí, kteří potom chtějí cestovat po filmových lokacích. Bollywoodští filmaři kvůli tomu pak mají pocit, že destinacím dělají velkou propagaci, a proto by země, kde chtějí natáčet, měly platit jim," říká Ludmila Claussová, ředitelka Czech Film Commission. Zatímco některé italské regiony a Francie má speciální filmové pobídky pro indickou produkci, české hlavní město nic takového nemá.

Praha s největší pravděpodobností vytvoří fond, z něhož bude podporovat filmové štáby, které ukazují českou metropoli jako destinaci. To znamená, že ve filmu se Praha nevydává za Vídeň nebo Moskvu, což je pro některé zahraniční produkce levnější, než natáčet ve zmiňovaném místě.

O penězích rozhodne rada 

Ve fondu bude každý rok 10 milionů korun, o jejichž rozdělení rozhodne správní rada. „Požádat o finanční podporu budou moci televizní i filmové štáby z tuzemska i zahraničí," popisuje magistrátní radní pro kulturu Jan Wolf. Nemělo by být zároveň omezení na výši částky, kterou mohou na daný snímek štáby získat.

Přestože mají o vzniku fondu rozhodnout pražští zastupitelé 15. září na svém jednání, už nyní se filmaři o zamýšlenou podporu hlásí. „Přestože jsme tento záměr zatím nijak nepropagovali, tak už teď máme deset zájemců, kteří jsou z Indie nebo Ameriky," říká Eliška Kaplicky Fuchsová, předsedkyně magistrátního výboru pro kulturu.

O Prahu se zajímají zahraniční štáby

Zájem zahraničních štábů o Prahu je dlouhodobý, mezi lety 2005 a 2011 však počet zde natáčených filmů poklesl. „Zahraniční produkce odešly do jiných zemí, které pro ně zavedly pobídky," vysvětluje Claussová. Zatímco v roce 2003 zde štáby z jiných zemí utratily pět miliard korun, o pět let později to bylo jen 700 milionů. Česká republika se zmátořila až před pěti lety, kdy se i zde zavedly pobídky. Nyní se každoročně rozdává 800 milionů korun.

„V roce 2014 se objem zahraniční produkce vyšplhal ke třem miliardám a loni už to byly čtyři miliardy korun. Předpokládáme, že stejná suma bude i letos," říká Claussová.

Filmové pobídky lákají investory na vracení až 20 procent nákladů utracených prokazatelně při audiovizuální produkci.

Čtěte také: Barrandov Studio letos čeká tržby kolem 400 milionů korun