Zatímco je běžně koruna každých pět let ukazována s renesančními insigniemi jablkem a žezlem letos bude poprvé v novodobé historii doplněna insigniemi gotickými, které ke koruně v době Karlově patřily a jejíž repliky se speciálně pro výstavu budou vyrábět.

Vedle kopií gotických insignií, které jsou dnes součástí vídeňské klenotnice, budou vystaveny nádobky na olej, korunovační roucha či zemské relikviářové kříže a Zlatý veraikon, obraz Kristovy tváře pocházející z českého královského pokladu budovaného Karlem IV. na Karlštejně. Zájemci si budou moci prohlédnout cennosti od 13. května v Císařské konírně.

Panovník se dočká muzea

Vzhledem k tomu, že součástí expozice budou i cenné rukopisy, bude podle Správy Pražského hradu třeba ve výstavě z klimatických důvodů regulovat počet návštěvníků. Proto se doporučuje pořídit si vstupenky na výstavu předem.

U příležitosti oslav narození významného tuzemského panovníka rovněž vznikne na popud hlavního města muzeum Karla IV. v domě U Zlatého prstenu. Expozice by se zde měla otevřít na podzim a jejím cílem je ukázat koncepci rozvoje Prahy, osobu Karla IV. i každodennost jeho doby. Výstava má být „decentně interaktivní" a přístupná pro celou rodinu.

Součástí oslav panovníka bude i mezinárodní výstava Císař Karel IV. 13162016, jež se uskuteční ve Valdštejnské jízdárně a historických prostorách Univerzity Karlovy v Karolinu. „Císaře Karla IV. bychom rádi představili bez obvyklých nánosů předsudků a historického patosu jako člověka s pozitivními, ale i stinnými stránkami," uvedl Jiří Fajt, ředitel Národní galerie, která výstavu připravuje. Půjde zároveň o první česko-bavorskou zemskou výstavu, která bude i v Norimberku.

Zároveň Národní galerie oslaví i vlastní výročí: v únoru tomu bude 220 let od vzniku instituce. Výročí doprovodí dílo čínského umělce Aj Wej-weje, jenž kritizuje tamní režim. Za to strávil v roce 2011 tři měsíce ve vězení, aniž by si nevyslechl obžalobu, či byl odsouzen.

Před pražským Veletržním palácem za měsíc vystaví své dílo Zvěrokruh, jež se skládá z třímetrových soch tvořících zodiak. Vytvořené bylo v roce 2010 podle plastik, které v 18. století navrhli dva evropští jezuité pro dvůr císaře Čchien-lunga z dynastie Čching. Originály tvořily vodní hodiny na fontáně ve Starém letním paláci v Pekingu, ale vyrabovali je francouzští a britští vojáci v roce 1860.

Disident vytvoří speciální dílo

V roce 2017 by měl Aj Wej-wej podle dřívějšího Fajtova vyjádření vytvořit dílo speciálně pro Národní galerii.

Kromě výstavy čínského umělce bude součástí výročí galerie i přehlídka odkazující k mecenášství a donátorství, které v začátcích instituce stály. V příštím roce také Národní galerie zahájí výstavu malíře Henriho Rousseaua. Uskuteční se v paláci Kinských a otevře jeho novou etapu. Palác, byť v centru města, patří k nejméně navštěvovaným objektům galerie, což chce vedení instituce změnit.

Nejen výstavy oživí hlavní město v roce 2016, ale i známá jména hudební scény. Mezi ně se dá počítat britská skupina Black Sabbath, australská hardrocková kapela AC/DC, či hvězdy popu jako Elton John či zpěvačka Rihanna.

Do Prahy znovu zavítá italský skladatel Ennio Morricone známý jako autor hudby pro filmy, jako Tenkrát na Západě, Hodný, zlý a ošklivý či snímku Osm hrozných od režiséra Quentina Tarantina, který vstupuje ve čtvrtek do kin. Doprovodí jej Český národní symfonický orchestr, který s Morriconem často v posledních letech pracuje. Také se vrátí se svou písní Diana kanadský zpěvák Paul Anka.

Větší porci zábavy by v tomto roce mohl lidem v Praze poskytnout i hudební festival United Island of Prague, který se odehrává v centru města na ostrovech. Organizátoři akce by však pro letošní rok chtěli festival rozšířit na další pražská místa.

„Festival chceme rozprostřít opět na Střeleckém ostrově, Kampě, Kinského zahradě, Janáčkově nábřeží a Dětském ostrově, u kterého však záleží na jeho technickém stavu. Podali jsme žádost také o zapůjčení Žofína, Petřínských sadů a parku Portheimka a doufáme, že s žádostmi uspějeme," říká David Gaydečka, jeden z organizátorů festivalu.

Slavná hudební jména ve městěEnnio Morricone, 15. ledna, O2 arena
Imagine Dragons, 16. ledna, O2 arena
Paul Anka, 3. února, Kongresové centrum
Scorpions, 27. února, O2 arena
Brian May a Kerry Ellisová, 8. března, Kongresové centrum
Hans Zimmer, 7. května, O2 arena
Mumfords & Sons, 20. května, 02 arena
AC/DC, 22. května, Letiště Letňany
Mika, 25. května, Forum Karlín
Black Sabbath, 30. června, O2 arena
Iron Maiden, 5. července, Eden
Rihanna, 26. července, Eden
Justin Bieber, 12. listopadu, O2 arena
Elton John, 26. listopadu, O2 arena