Za jeden z pěti počinů pro rok 2023, které se mají stát návštěvnickým magnetem, označuje vedení muzea výstavu První dámy – móda a styl, která na konci dubna v Nové budově Národního muzea nahradí výstavu Když hvězdy září. Představí rozdílnost stylu oblékání manželek prezidentů Československa a České republiky, a to nejen s ohledem na jejich osobnost, ale také jako odraz aktuálních trendů i doby samotné.

Někdy připomene i osudy svých majitelek – včetně tragického momentu. Nemá totiž chybět ani pudřenka, kterou u sebe měla Viera Husáková 20. října 1977.

To byl den, kdy manželka předposledního prezidenta Československé socialistické republiky zemřela: nepřežila havárii při nezdařeném přistání vrtulníku. Ten ji převážel do nemocnice v Bratislavě poté, co si při ozdravném pobytu v bardejovských lázních nalomila rameno při pádu cestou na oběd.

Pietní akt ke 173. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka za účasti předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Hradčanské nám., Praha 1
Pietní akt k 173. výročí narození T.G. Masaryka se uskutečnil u Pražského hradu

Jakými cestami se pudřenka nalezená mezi troskami na místě tragédie, která se tehdy stala osudnou pro všechny lidi na palubě, dostává až na výstavu v Praze, Alena Dospělová z oddělení vnějších vztahů muzea Deníku neupřesnila.

„S ohledem na plánovanou tiskovou konferenci k výstavě nebudeme zatím sdělovat další podrobnosti,“ konstatovala.

Zatím tedy rovněž zůstane bez odpovědi, nakolik se autoři věnují třeba přiblížení osobnosti Marty Gottwaldové, o níž se v obecném povědomí traduje, že v módě a vkusu pokulhávala, i když se úporně snažila napodobovat svoji předchůdkyni Hanu Benešovou – přičemž odpůrci komunistických myšlenek a jejich nositelů se nezastaví ani před hodnocením, že se stala její karikaturou.

Jisté je, že na látkách nešetřila a oblečení si nechávala šít v předním salonu, jak dokazují třeba dochované účty za hedvábí a krajkovinu.

Ilustrační foto.
Bezpečnostní kontroly na Hradě. Zůstanou na inauguraci i po ní

Na ně si možná příznivci módy prezidentských manželek, stejně jako na představení unikátních kousků z jejich šatníku, pamatují z výstavy nazvané První dámy – osud, poslání, úděl, kterou na přelomu let 2011 a 2012 nabídlo Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy.

Ostatně – i pudřenka s rozbitým víčkem tam tehdy byla k vidění.

Benešová jako jedna z módních ikon první republiky bude mít na výstavě představující styl prvních dam významné zastoupení. Napovídají tomu fotografie, které Národní muzeum zveřejnilo jako „ochutnávku“ pro nedočkavé příznivce: jsou na nich její župan a klobouk.

A kousků z jejího šatníku, které nic ze své noblesy a inspirativnosti neztratily dodnes, bude k vidění více, naznačují slova vedoucí oddělení vnějších vztahů muzea Kristiny Kvapilové.

„Výstava ukáže například velkou společenskou toaletu Hany Benešové, šaty Livie Klausové a další modely prvních dam, ale i volnočasové kousky jako svetr Olgy Havlové, který nosila do Výboru dobré vůle – či unikátní doplňky jako jsou botky Charlotty Masarykové,“ naznačila různorodost chystané podívané.

Na pětici chystaných vrcholných výstav Národního muzea a jeho poboček pro rok 2023 upozornila Kvapilová v rámci bilančního shrnutí dění v uplynulém roce, kdy muzeum přivítalo přes milion návštěvníků.

Vedle módy prvních dam patří k nejvíce očekávaným novinkám letošního roku představení 50. let minulého století, od prosince bude také k vidění velká výstava Baroko v Bavorsku a Čechách, jež představí předměty nedozírné ceny ze státních i soukromých sbírek ve čtyřech zemích.

Pražský hrad.
Pražský hrad rozšířil prohlídky. Návštěvníci se dostanou i na nepřístupná místa

Z počinů v dalších objektech Národní muzeum obzvlášť ohlašuje Na turné! v Českém muzeu hudby na Malé Straně (věnované putování umělců od těch potulných po ty světově nejproslulejší) a také nové představení cestovatele Emila Holuba, což od jara nabídne Náprstkovo muzeum.

Návštěvníci se letos mohou těšit také na několik menších tematických výstav – a rovněž na otevření Dětského muzea.

Ještě do letních prázdnin má být v Nové budově Národního muzea zpřístupněna expozice zaměřená speciálně na dětské návštěvníky a vnímání světa „bořící věkové i jazykové bariéry“ – tedy s důrazem na předměty, ilustrace, komiksové kresby a obrázkové manuály. Stejně jako na interaktivnost, audiovizuální vjemy a hry.