Kněžínek na odboru památkové péče pražského magistrátu působí desátým rokem. Odbor dává závazná stanoviska například k tomu, zda mají chystané developerské projekty vliv na Pražskou památkovou rezervaci. Za Kněžínkova působení vydal několik rozhodnutí, která vyvolala kritiku odborníků. Posvětil například demolici domu na Václavském náměstí, rozporuplnou opravu Karlova mostu či moderní novostavbu na konci Revoluční ulice.

Kritici mu vyčítají také to, že údajně vycházel příliš vstříc některým investorům a developerům. „Klientelistický systém, který za jeho působení vznikl, se bude jen těžko rozbíjet," řekl Richard Biegel z Klubu Za starou Prahu. Podle Biegela bylo rozhodování památkářů za Kněžínka netransparentní a mnohdy v rozporu s názorem Národního památkového ústavu a principy památkové péče. Odchod Kněžínka do nové kanceláře UNESCO označil za výsměch.

Kněžínek: Stojím si za vším, co jsem udělal

Kněžínek, který už je v důchodovém věku, se proti kritice dlouhodobě ohrazuje. „Památková péče není jen o čtyřech nebo pěti kauzách. Odbor ročně vydá tisíce stanovisek. Nejtěžší je najít kompromis mezi památkovou péčí a potřebami lidí ve městě. A to se nám, myslím, podařilo," řekl ČTK Kněžínek. Podle něj by se Praha neměla „zakonzervovat" a bránit se zcela nové výstavbě. „Stojím si za vším, co jsem udělal," dodal odcházející ředitel.

Nový ředitel památkového odboru vzejde z vyhlášeného výběrového řízení. Podle Biegela by to měl být respektovaný odborník s morálním kreditem. „Musí vrátit rozhodování o památkové péči odbornost a nezávislost," uvedl Biegel.

Kněžínek bude mít v kanceláři UNESCO za úkol mimo jiné vypracování management plánu Pražské památkové rezervace, který UNESCO požaduje. Plánuje také venkovní výstavu a další doprovodné akce k letošnímu 20. výročí zapsání Prahy na seznam světového dědictví.

Organizace pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) je jednou z mnoha agentur OSN. Mimo jiné vybírá unikátní kulturní a přírodní památky z celého světa, které zařazuje na prestižní seznam takových památek. Nová speciální pražská kancelář vznikla letos v květnu z iniciativy Prahy. Spravuje a financuje ji magistrát, který také rozhoduje o tom, kdo ji povede.