Pořadatelé v pondělí oznámili, že do letošního 22. ročníku se přihlásilo 349 fotografů, kteří mají trvalé bydliště v České republice nebo na Slovensku. Do soutěže poslali dohromady 5861 snímků. Počet přihlášených autorů se oproti loňskému roku zvýšil o 58, počet soutěžních fotografií vzrostl o 2150. Videosekce se tento rok zúčastnilo 25 autorů, kteří poslali 41 videí.

Fotografové soutěží v několika kategorií 

Soutěžící mohli přihlásit své snímky do kategorií Aktualita, Každodenní život, Lidé, o nichž se mluví, Umění, Sport, Portrét a Příroda a věda a nově také do kategorie Problémy dnešní doby a Lifestyle. Porota odděleně hodnotila série a jednotlivé fotografie. Videa soutěžila v kategoriích Aktualita a reportáž, Feature a Investigation.

Mezi nominovanými jsou fotografové deníků, časopisů a agentur i autoři na volné noze. V kategorii Sport získal nominaci fotoreportér České tiskové kanceláře Roman Vondrouš, který v soutěži Czech Press Photo pravidelně získává významná ocenění již od roku 2004.

Výstava začne na Staroměstské radnici 

Letos porota vybrala jeho snímek z dostihů nazvaný Irská lavice. Externí spolupracovník ČTK Michal Okla má v kategorii Každodenní život dvě nominace za fotografii z motorkářského srazu Bikers Party a snímek mola v bulharském Primorsku s názvem Slunečné pobřeží.

Nominované fotografie a videa si mohou lidé prohlédnout na adrese www.czechpressphoto.cz. Tradiční výstava vítězných snímků začne na Staroměstské radnici v den, kdy pořadatelé vyhlásí letošní oceněné, tedy 21. listopadu. Potrvá do konce ledna.

Porota vybírala snímky už v novém centru

Fotožurnalistická soutěž se koná pravidelně od roku 1995, v roce 2013 se k fotografiím přidalo i video. Soutěži většinou dominují politická témata. Loni byla tématem migrace a Fotografií roku se stal snímek Jana Zátorského z Mladé fronty Dnes zobrazující uprchlíky na maďarsko-srbské hranici.

Letošní mezinárodní porota vybírala nejlepší snímky již v novém centru pořadatele Czech Press Photo v Nových Butovicích, které nabízí novou galerii s velkorysým zázemím pro vystavování, studium i archiv fotografie.

Čtěte také: Czech Press Photo má novou galerii, vyhlásí nominace