Jednotlivé fotografie a videa přihlašovali zájemci o soutěž pouze elektronicky. Soutěžit mohl každý, kdo má trvalé bydliště v Česku nebo na Slovensku. A to jak vydavatelé, agentury, odborné školy, tak i volní fotografové.

Výstaviště. Ilustrační foto.
Pražské quadriennale 2019 se po 12 letech vrátí na Výstaviště

„Výrazný nárůst v počtu přihlášených jsme zaznamenali již vloni, kdy se mohli zájemci poprvé přihlašovat prostřednictvím on-line formuláře. Letošní účast nás však mile překvapila, protože byla ještě vyšší," uvedla ředitelka Czech Press Photo Veronika Souralová. Podotkla, že letos byla velmi silně obsazena kategorie Příroda, což podle ní souvisí s nově založenou soutěží Czech Nature Photo. Jejím vítězem se v září stal snímek Stanislava Macíka V očekávání noci.

Soutěžící mohli přihlásit své snímky do kategorií Aktualita, Problémy dnešní doby, Každodenní život, Lidé, o kterých se mluví, Umění a Kultura, Sport, Portrét, Příroda a věda a Lifestyle. Porota odděleně hodnotila série a jednotlivé fotografie. Videa soutěžila v kategoriích Aktualita a reportáž, Feature a Investigation.

Hluk, špína. Přetížená magistrála v samém centru Prahy.
Magistrála může jít mezi Vyšehradem a Pankrácem pod zem

Nominace získal fotoreportér České tiskové kanceláře Roman Vondrouš

Mezi nominovanými jsou fotografové deníků, časopisů a agentur i autoři na volné noze. V kategorii Aktualita a Sport získal nominace fotoreportér České tiskové kanceláře Roman Vondrouš. V první kategorii vybrala porota jeho snímek Election Night, který zachytil, jak diplomaté a pozvaní hosté sledovali v Americkém centru výsledky prezidentských voleb mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem.

Převrácený popelářský vůz
Hasiči v Ruzyni zápasili s převráceným popelářským vozem

Ve Sportu má šanci uspět se sérií fotografií Zákulisí dostihového světa. Vondrouš získává v soutěži Czech Press Photo pravidelně významná ocenění již od roku 2004. Letos v únoru byl oceněn i v prestižní fotožurnalistické soutěži Pictures of the Year International. V 74. ročníku obsadil druhé místo v kategorii Sport Action se snímkem nazvaným Irská lavice, který ukazuje pád žokeje z koně. Snímek z loňského srpna byl nominovaný i loni v Czech Press Photo.

Mlha. Ilustrační foto.
V době počasí babího léta řidiče zaskočily podzimní mlhy

Nominované fotografie a videa si mohou lidé prohlédnout na adrese www.czechpressphoto.cz. Tradiční výstava vítězných snímků bude otevřena pro veřejnost od 22. listopadu do konce ledna v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze.

Fotožurnalistická soutěž se koná pravidelně od roku 1995, v roce 2013 se k fotografiím přidalo i video. Příští rok zvažují organizátoři uspořádat také výstavu World Press Photo. Podle serveru E15 totiž letošní ročník zřejmě kvůli chybějícím financím nebude. Čeští pořadatelé World Press Photo, které se v tuzemsku pořádalo pravidelně od roku 2002, bez dalšího odůvodnění tento fakt oznámili na facebookových stránkách akce. Poté zrušili i webové stránky a dále nekomunikují, píše server.

Variantou je, že příští ročník uspořádá Souralová, která už druhý rok provozuje právě českou odnož soutěže. "Dávalo by smysl provozovat obě soutěže. Ale letos už jsme časové vytížení i kvůli uvedení nového formátu Czech Nature Photo a nebyly bychom schopni výstavu uspořádat. O příštím ročníku budeme velmi vážně uvažovat," řekla serveru Souralová.

Jakub Michálek.
Jakub Michálek: Babiš premiérem? Bude donucený nebýt ve vládě