Na výstavě jsou vedle obrazů zastoupeny také komornější techniky kresby, grafické listy, objekty a fotografie nebo interaktivní místa měnící svou podobu. Expozici připravil kurátor Radek Wolmuth s autorem tak, aby „uváděla diváky do toku asociací a vlastní představivosti".

Čas se jako spojující prvek v Niklově tvorbě objevuje už déle než 20 let, někdy jde o absolutní čas, jakousi evoluční paměť přírody, jindy se zabývá osobním časem, který většinou transformuje do obrazů z vlastního života.

Čas mívá různý charakter, je v neustálém pohybu a Nikl ho rozlišuje hlavně podle způsobu jeho prožívání, jeho práce jsou tedy formálně různorodé, rozkročené mezi realistickým vyjádřením a různou mírou abstrakce. Času většinou přisoudil charakteristickou stříbrošedou barvu starých fotografií, součástí výstavy jsou ale i dvě velké instalace, které mohou neustále měnit svou podobu.

V prostoru galerie se budou pravidelně konat performance, ve kterých bude Nikl se svými hosty pracovat s fenoménem plynoucího času i geniem loci Městské knihovny. Jejich součástí se stanou i některé vystavené práce. Mimo galerii uvede Divadlo Archa stále rozvíjenou hru o čase Já jsem tvůj zajíc a výstavu rozvíjí i Niklova autorská kniha Hra o čas z nakladatelství Arbor vitae.

Petr Nikl je intermediálním umělcem, výtvarníkem, básníkem, hudebníkem, performerem, vyjadřuje se prostřednictvím tradičních výtvarných technik, ale i autorských knih, interaktivních projektů a improvizačních akcí na bázi performance, divadla a hudebních vystoupení. Byl zakládajícím členem skupiny Tvrdohlaví a laureátem prestižní Ceny Jindřicha Chalupeckého. V roce 2005 připravil expozici Zahrada fantazie a hudby pro český pavilon na Expo v japonském Aiči. Z ní pak vycházelo mnoho výstav, které tvořily nejrůznější zvukové, optické a kinetické nástroje a které vždy měly velký divácký úspěch.