A to přesto, že obě inscenace spojuje retro styl, úspěšná filmová podoba s Johnem Travoltou v hlavní roli i osoba Jana Kříže. Ten ztvárnil hlavní postavu Dannyho v Pomádě a čeká ho i Tony v Horečce sobotní noci.

„Horečku lidé hodně často srovnávají s Pomádou, což lze pochopit, takže moje první myšlenky vedly směrem, jak tyto tituly od sebe co nejvíce odlišit. Pomáda měla premiéru přede dvěma lety, já na ni v Kalichu Horečkou navazuji a samozřejmě nechceme divákovi nabídnout pouhou kopii. Nahrává nám do karet, že zatímco Pomáda je ‚růžová' lehká komedie, Horečka sobotní noci má v sobě určité sociální aspekty, nepřináší pouze bezproblémovou zábavu," řekl ve středu režisér Ďurovčík.

Nejtanečnější muzikál

Podle režiséra jsou v samotném principu oba tituly podobné a choreografie je v nich stejná. „Nejedná se jen o takzvané užitkové tance jako v řadě muzikálů, tady o tanec skutečně jde. Moje snaha tedy byla, aby diváci nedostali dvakrát to samé, jen jednou v růžové, podruhé obarvené na jiný odstín," sdělil Ďurovčík s tím, že zatímco v Pomádě je řada odkazů na společenské okolnosti doby jejího příběhu, Horečka vypráví příběh, který mohli prožít mladí lidé v jakékoli dekádě.

Podle tvůrců je Horečka sobotní noci nejtanečnějším muzikálem, jaký kdy v Divadle Kalich nastudovali. „Pokud už mají mít ty inscenace nějaké přívlastky, pak bych je pojmenoval následovně - Robin Hood byl historická freska, nejtěžší a nejkomplexnější je Osmý světadíl, nejstylovější byla Pomáda a nejtanečnější je bezpochyby Horečka sobotní noci," konstatoval Ďurovčík.

Generální zkouška

Jana Kříže, představitele hlavní role Tonyho Manera, jehož všední život prodavače nabírá úplně jiný spád každou sobotu večer, kdy se stává králem tanečního parketu v disko klubu 2001 Odyssey, bude v inscenaci alternovat Přemysl Pálek, jako Stefanie se představí Markéta Procházková a Alžběta Bartošová, roli Anette zahrají Michaela Doubravová a Marie Blahynková a Bobbyho ztvární Roman Tomeš a Jan Tenkrát.

Muzikál je již kompletně nastudovaný, ve čtvrtek herce čeká generální zkouška, poprvé před publikem tvořeným prodejci Divadla Kalich. Divadlo uvede slavný muzikál ve verzi, která na konci 90. let dobyla londýnský West End a následně i newyorskou Broadwayi. Vypráví příběh známý z filmového plátna, na divadle však mimo jiné zazní více hudby Bee Gees než ve filmu.

Oceněné album

Propracovanější je prý i české libreto, jehož autorem je Adam Novák. Pod Horečkou sobotní noci jsou podepsáni autor pěveckého nastudování Lubo Dolný a výtvarníci Zuzana Straková s Martinem Černým, kteří již spolupracovali na předchozích muzikálových titulech Divadla Kalich Osmý světadíl a Pomáda.

Muzikál Horečka sobotní noci se do Prahy dostane 15 let od premiéry na newyorské Broadwayi. Původní snímek se stal fenoménem okamžitě po své premiéře v roce 1977, za album s taneční hudbou z filmu britská skupina Bee Gees získala cenu Grammy.