A turné se nezadržitelně blíží. Ve středních Čechách se s vánočním programem objeví 3. prosince od 19 hodin v Mladé Boleslavi v sále Sboru českých bratří, 10. prosince od 19.30 hodin v Mělníku v Masarykově kulturním domě, 14. prosince od 19 hodin v Praze v kostele svatého Šimona a Judy a 17. prosince od 19.30 hodin v Poděbradech v divadle Na Kovárně.

Konec roku se ponese ve znamení vašeho turné Vánoce hrajou glórijá. Jak se na něj těšíte?

Moc. Vánoční turné pořádáme od roku 2002. To, že letošek je už jeho dvanáctou sezonou, mi přijde fascinující. Koncerty mají specifickou komorní atmosféru, třebaže vedle kostelů a koncertních scén hrajeme i na otevřených venkovních scénách. Diváci jsou krásně svátečně naladěni a víc vnímají i pomalejší skladby, které jsou založené hlavně na textech. Když jsme s typem tohoto koncertu začínali, bylo to pro publikum nové. Znalo mě především jako zpěváka tanečních hitů. Dnes většina návštěvníků ví, na co jde a těší mě, že se každým rokem vrací.

Tradicí je, že u většiny vánočních koncertů s vámi účinkuje i místní pěvecký sbor. Proč?

Velká část mého vánočního repertoáru je napsána též pro sbor. Sbory dodávají koncertu specifickou atmosféru a naše společné účinkování je pro ně svátkem a velkou motivací. Podle toho k tomu i přistupují.

Na co se návštěvníci vašich vánočních koncertů mohou těšit?

Zazní Vánoce hrajou glórijá, Dál sníh padá nebo Bachův Air Půlnoční a další písně z mého vánočního alba, ale také moje skladby v nových akustických verzích a nějaká hudební překvapení.

Půjde tentokrát o zavedená místa či spíše o nové prostory?

Někam se vracíme, někde objevujeme nová místa. Například v Mladé Boleslavi je to krásný sál, který mi nádherně rezonuje s atmosférou vánočních koncertů. Po roce se vracíme do Mělníka, i když na jiné místo, do Masarykova kulturního domu, a to díky úžasně vstřícnému přístupu paní ředitelky. Díky ní jsem poznal pěvecký sbor Chrapot, s kterým zde budu vystupovat. Kostel svatého Šimona a Judy v Praze je pro mě takřka mystickým místem, jež má svou neopakovatelnou atmosféru.

A místa nově objevená?

Novým místem je divadlo Na Kovárně v Poděbradech. I když pro mě tak úplně ne, protože jsem v Poděbradech studoval přímo v areálu zámku, kde sídlila ČVUT. Letos jsme tam měli školní sraz, na který jsem bohužel z pracovních důvodů nemohl dorazit, tak jsem rád, že se tam po několika letech podívám alespoň tímto způsobem.