Kolem osmé začíná hrát předkapela. Punkrocková parta X se zpěvačkou s českými kořeny Exene Cervenka sice na začátku 80. let vydala památné desky Los Angeles a Wild Gift (obě podle magazínu Rolling Stone patří mezi 500 nejlepších nahrávek všech dob, první desku pro změnu ještě Pitchfork zařadil mezi 100 nejlepších alb 80. let), posledních 20 let však prakticky nevydala nový studiový materiál. A na její produkci je to znát. Vystoupení působí jako lehce anachronická zvuková stěna, ve které by se neznalý hudební posluchač mohl jen divit, že ta žena připomínající matku Umy Thurman, která si ujíždí na Kelly i Adams Family, je bývalou manželkou herce Viggo Mortensena a že v 80. letech byla punkovou sexbombou libující si v tygrovaných korzetech.

Zatímco vystoupení X narvanou O2 arenu příliš nebralo, kdykoli přišla zmínka o Pearl Jam (například, když si frontman Pearl Jam Eddie Vedder jako host vystřihl s X jednu společnou skladbu), bylo zřejmé, že s nástupem šestice hudebníků ze Seattlu bude všechno jinak. Ani velcí optimisté však možná nečekali, co přijde.

Stačil úvodní klavírní part před první položkou setlistu: skladbou Sometimes z desky No Code, a halu zaplavila taková vlna rockového nadšení, že se jí velmi snadno nechal strhnout i ten, který by na koncert dorazil omylem. „Úžasný," říkal svojí dívce hoch, který měl na triku název skladby Beatles I Saw Her Standing There a bylo zřejmé, že narozdíl od svojí slečny nepřišel na svoji srdcovou kapelu.

Ale vlna pokračovala: Animal, Given To Fly, Got Some… A bylo úplně jedno, že jeden z největších hitů, skladba Jeremy, nezazněl vůbec, že na další velký hit Alive došlo až při druhých přídavcích.

Atmosféra, jakou halu zaplavila, se jen tak nevidí. Eddie Vedder nemusel nikoho pobízet, aby se roztleskala víc jak polovina O2 areny. Vedle kotle, míst na stání pod pódiem, si fanoušci koncert užívali i v galeriích a místech na sezení. Zatímco minulý týden při koncertech Stinga nebo Duran Duran v areně působilo prostředí lehce škrobeně a když už posluchači zvedali ruce vzhůru, pak povětšinou proto, že v nich měli mobil a spuštěné tlačítko [rec], při Pearl Jam to byl ten pravý rockový old school a koncert, jakých už se dnes moc nevidí.
Až jsem se při jedné z grungeových hymen, skladbě Black ze zásadní desky Pearl Jam, první studiovky Ten, přistihl při představách, jaké by to bylo, kdyby se splnilo přání fanoušků, kteří se na Facebooku spojili do skupiny s všeříkajícím názvem „Vraťte nám zpět Kurta Cobaina a my vám dáme Lady Gagu".

Pearl Jam odehráli 19 skladeb, a pak se odebrali do zákulisí. O tom, jak silnou podporu ten večer měli (a celkově u nás mají, přijeli už počtvrté), svědčí i to, že si klidně mohli dovolit nechat lidi skandovat a čekat na přídavky pět minut. Ty pak ale stály za to. Namísto obligátních dvou, tří kusů kapela dala hned pět. A v druhém setu dokonce šest věcí.

Dohromady z toho byl víc dvě a půl hodiny dlouhý koncert s 30 písněmi napříč celým repertoárem kapely (byť písně z desek Ten a Backspacer bohatě převažovaly nad Vs. nebo No Code) s totální rockovou kulisou, ve které se Eddie Vedder nechal strhnout k tomu, aby fanoušky pozval v češtině na pivo. „Já platím," slíbil 13 000 lidí. A i když bylo jasné, že by se nedoplatil, vyčítat mu to nikdo nebude. Stačí, když Pearl Jam při dalším turné opět nezapomenou na Prahu. A po famózním pondělku se chce doufat, že nezapomenou.

Písničky, které zazněly na pražském koncertu Pearl jam

1. Sometimes
2. Animal
3. Given To Fly
4. Got Some
5. Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town
6. Gods' Dice
7. The Fixer
8. I Am Mine
9. Corduroy
10. Even Flow
11. Setting Forth
12. Not For You
13. Push Me, Pull Me
14. Garden
15. 1/2 Full
16. Unthought Known
17. Wasted Reprise
18. Life Wasted
19. Why Go

Přídavky:

20. Of The Girl
21. Just Breathe
22. Crazy Mary (+ úryvek z Angie od Rolling Stones)
23. Once
24. Do The Evolution

Přídavky 2:

25. World Wide Suicide
26. Better Man
27. Black
28. Alive
29. Baba O'Riley (předělávka písně od The Who)
30. Yellow Ledbetter