Flejšar (1922 - 2010) byl jedním z nejvýznamnějších plakátových výtvarníků a autorem množství knižních úprav a ilustrací. Galerie Terryho ponožky spravuje jeho pozůstalost; rozsáhlou sbírku plakátů postupně uspořádává a digitalizuje.

„Flejšar je jediným umělcem, jehož pozůstalost po dohodě s rodinou spravujeme. Naše sbírka obsahuje i originální návrhy, knižní ilustrace a další díla. Po uložení a zaevidování jsme začali Flejšarovo dílo digitalizovat. Výsledkem naší dokumentační činnosti je digitalizace více než pěti set plakátů. V následujících měsících bude pokračovat a měla by v budoucnu vyústit do samostatných webových stránek," řekl kurátor galerie Pavel Rajčan.

V rámci výstavy začne galerie prodávat duplicitní autorovy plakáty ze své sbírky. „Případný prodej by mohl pomoci v dalších pracích na digitalizaci a uspořádání sbírky, které v tuto chvíli hradíme výhradně z našich finančních prostředků a zcela bez grantů," dodal kurátor.

O Josefu Flejšarovi

Flejšar se věnoval užité grafice, výstavnictví a monumentální tvorbě. Byl členem Svazu českých výtvarných umělců a Alliance Graphique Internationale. Studoval na Státní uměleckoprůmyslové škole v Praze (1941-1943), po válce se vrátil na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou (1945 - 1947) do ateliéru pro užitou a propagační grafiku profesora Antonína Strnadela.

Patřil k zakladatelům Skupiny průmyslových výtvarníků Umělecké besedy, nazývané Bilance - to podle výstav, které její členové pořádali v letech 1958 - 1968. Kromě stovek návrhů plakátů graficky upravil padesát knih a účastnil se více než dvou set kolektivních výstav doma i v zahraničí. Mnoho jeho prací získalo ocenění na mezinárodních soutěžích.

Jeho dílo je zastoupeno ve sbírkách předních světových galerií a muzeí (MoMa - New York, Muzeum of Modern Art Tokyo, The Royal Gallery London).