V síti nekonečné obrazotvornosti umělce, která poznamenala i vstupní gotickou halu, kde se mezi černobíle pruhovanými zdmi ukrývají za kulatými okénky paní pokladní či šatnářky (na výtvarné podobě expozice se z české strany podílelo studio Olgoj Chorchoj).

Tady končí realita, z níž jste přišli, a začíná velkolepá exkurze světem, připomínající návštěvu Alenky v říši divů. Ostatně na kamenném nádvoří dvoupatrové galerie vás jako první překvapí kroucený strom, pod jehož kořeny se do snové říše propadla právě hrdinka stejnojmenného Burtonova filmu. Pak už vás čeká velká jízda zákrutami autorovy groteskní krajiny, kde jsou na rozdíl od newyorské výstavy (2009) k vidění výhradně díla samotného autora.

Najdeme tu skicy k jeho filmům (Střihoruký Edward, Beetlejuice, Ospalá díra, Ukradené vánoce, Mrtvá nevěsta, Karlík a továrna na čokoládu aj.), loutky zakleté do velkých skleněných bublin, drobné rekvizity, kresebné ukázky a vtipy z dob studií, zvětšené barevné polaroidy či půvabnou dioramu - dům, jehož otevřeným oknem můžete nahlédnout do vánočního pokoje, kde není úplně všechno, jak má být… K vidění jsou i roztomilé jídelní ubrousky s útržky nápadů svědčící o tom, že tento originální umělec libující si od dětství v příšerkách a fantasy kreslí prakticky ustavičně, i na cestách.

Mezi pěti sty exponáty objevíme kresby k Burtonovým básním, jež u nás vyšly pod názvem Trudný konec Ústřičného chlapečka a jiné příběhy, ukázky z nerealizovaných filmů (třeba O mrtvé Karkulce) či nápadité videoklipy pro kapelu The Killers (Here With Me s dvorní režisérovou herečkou Winonou Ryderovou a Craigem Robertsem má strhující magii). Není to ale zdaleka vše.

Výrobní manuál

Výstava nabízí i dílnu pro děti a miničítárnu, kde krom knížek k některým filmům najdete Factory Manual - čili výrobní manuál, chcete-li. Vtipný sešit s detaily o přípravě a realizaci filmu včetně jmen a fotek všech pracovníků, který nechává Burton v příslušném počtu vytisknout po každém natáčení a věnuje jej celému štábu (v tomto případě „Karlíka"). Ve sklepení jsou pak (s nezbytnými plédy na židlích) rozmístěny miniprojekce vybraných hraných filmů a kratších raných děl, jakým je třeba krásně strašidelný Vincent připomínající Burtonovu dětskou zálibu v herci Vincentu Priceovi.

Půjdete-li kolem výstavy U Kamenného zvonu (je otevřena do 3. srpna), nemiňte ji. Krásně bizarní potěšení s jemným mrazením v zádech, jež vás mile vychýlí z všedních dnů, není jen pro příznivce Burtonových filmů. Své si tu najde každý. Dospělí i děti.