Informovala o tom Alena Havlíková z aukční síně Adolf Loos Apartment and Gallery.

Díla Toyen i Šímy jsou obě shodně z roku 1953. Šímův obraz pocházel ze švýcarské sbírky významné sběratelky Marie Čakrtové, která malíře podporovala a obraz zakoupila přímo od umělce.

Autorský rekord si připsal Olbram Zoubek, jehož 182 centimetrů vysoká bronzová plastika Múza se po velkém boji prodala za 2,48 milionu korun. Kvaš na papíře s názvem Hudba od Františka Kupky našel nového majitele za dva miliony korun. Kupka tento obraz vytvořil jako studii k oleji se stejným názvem, který je umístěn ve sbírce v pařížském Centre Georges Pompidou.

Akademický malíř, grafik a medailér Vladimír Pavlica se v posledních letech se zařadil mezi naše velmi uznávané tvůrce pamětních mincí a medailí.
Ostravský medailér Pavlica: Při tvorbě medailí a mincí je důležité řemeslo

Nový autorský rekord má Jiří John, jehož olej na plátně Oblázek z roku 1970 byl vydražen za 1,9 milionu korun. Cena olejomalby Jindřicha Průchy Zimní krajina se zastavila na 1,05 milionu korun. Velký boj se v sále vedl o plastiku Motocyklisty od Otakara Švece. Z původní vyvolávací ceny 20 tisíc korun se vyšplhala až na 340 tisíc korun.

Před začátkem dražby se konala také charitativní aukce, jejíž výtěžek činil 200 tisíc korun. "Velké poděkování patří všem, kteří nám do aukce svá díla poskytují zcela zdarma s úctou a respektem k lidem, kteří tuto pomoc potřebují," uvedla Havlíková.

Rekord českých aukcí výtvarného umění drží od roku 2016 abstraktní obraz Serie C I. (Protihodnoty) od Františka Kupky, který se na aukci společnosti Adolf Loos Apartment and Gallery prodal za 62 milionů korun, v ceně byla započtena i aukční provize. Druhé místo patří jinému Kupkovu dílu Tvar modré, které stejná společnost prodala v roce 2012 za 57,4 milionu korun včetně aukční přirážky. I třetí místo patří stejné aukční síně, drží ho s cenou 37,7 milionu korun včetně přirážky olej Oskara Kokoschky s názvem Žáby. Obraz Šero v pralese od Toyen je hned za ním.

Představitel Tondy Blaníka herec Marek Daniel.
Prezident Blaník? Podle ostravských diváků bude aktuální i za pár let