Vášeň pro Čtyřlístek je navíc dědičnou záležitostí, legendární časopis je totiž populární dnes stejně jako před lety.

Láska od dětství

O oblíbenosti kreslených postaviček svědčí i případ moderátora a komika Karla Hynka, kterého kreslení kamarádi provázeli takřka od předškolního věku.

„Jako malé dítě jsem na prázdniny jezdíval k babičce a dědovi do Chomutova. Pamatuji si, jak jsem nenáviděl poobědový polední klid, kdy jsem musel celou hodinu ležet v posteli a zpravidla předstírat spánek. A to byl právě hlavní čas mých oblíbených knížek Čtyřlístků,“ vzpomínal Hynek.

Tehdy mu příběhy nerozlučné čtveřice předčítal děda, on si pak pod peřinou prohlížel obrázky. Když začal chodit do školy a naučil se číst, objevil teprve pravé kouzlo Čtyřlístku a začal ho doslova hltat. Od té doby uplynulo mnoho let, vášnivý čtenář vyrostl a narodila se mu dcera. A právě jednoho dne, kdy na chalupě záhadně zmizela, našly zaprášené časopisy dalšího malého příznivce.

„Mezi její zvláště oblíbené skrýše patřila půda. Dlouho jsem nerozuměl tomu, proč tam tráví tolik času a co tam vlastně dělá. Až jsem tomu přišel na kloub. V jedné ze starých beden po prarodičích totiž našla uloženou celou sbírku Čtyřlístků,“ vyprávěl Hynek.

Na aukcích mají cenu zlata

Podobné dědění a znovuobjevování Čtyřlístků se odehrává v mnoha rodinách.

Ty nejstarší ročníky se na různých internetových aukcích a mezi sběrateli prodávají za tisícikorunové částky. Postavičky, jejichž otcem je Jaroslav Němeček, dnes nevystupují už jenom v komiksu, objevily se i na poštovních známkách, na oblečení nebo v omalovánkách. Zvířecí parta si dokonce zahraje v připravovaném animovaném filmu Čtyřlístek ve službách krále.

Bobík s Pinďou, Fifinkou a Myšpulínem od tohoto víkendu až do 18. března vystoupí také na výstavě Přijede k nám Čtyřlístek, která se koná v nákupním centru Eden.

JIŘINA ZÁVODSKÁ