„Soutěž obeslalo 51 muzeí a galerií 81 projekty," řekla výkonná ředitelka Asociace muzeí a galerií Anna Komárková. Ceremoniál na půdě Českého vysokého učení technického se v souvislosti s 310. výročím vzniku této nejstarší české technické univerzity zaměřil na spojení muzeí a vědy.

Betlémská kaple.
V Praze budou vyhlášeni laureáti soutěže Gloria musaealis

Publikace ukazuje proměny podoby předmětů denní potřeby

V kategorii Muzejní výstava roku 2016 zvítězila Národní galerie v Praze s česko-bavorskou zemskou expozicí Císař Karel IV. 1316-2016, uspořádanou od května do září k 700. výročí panovníkova narození. Byla prvním výstavním projektem zemí, které spojuje společná historie, kulturní styky a osobnost Karla IV. V Praze a pak v Norimberku ukázala exponáty z mnoha zemí, některé představila poprvé.

Publikace Design v českých zemích 1900-2000. Instituce moderního designu autorů Ivy Knobloch a Radima Vondráčka z Uměleckoprůmyslového musea v Praze zvítězila ve druhé kategorii. Je výsledkem mnohaleté práce kurátorů paměťových institucí i vysokoškolských pedagogů. Ukazuje proměny podoby předmětů denní potřeby i luxusní produkce, životního stylu a prostoru.

Antonín Dvořák.
Muzeum Antonína Dvořáka ho připomene jako věřícího člověka

Cílem bylo rekonstruovat objekt 

Muzejním počinem roku je Památník národního útlaku a odboje, který Oblastní muzeum Praha-východ vybudovalo na zámku v Panenských Břežanech, kde se krátce po německém obsazení českých zemí usadil Karl Hermann Frank. Cílem bylo rekonstruovat objekt a využít jej pro expozici připomínající hrůzy nacistické okupace, domácí a zahraniční odboj za druhé světové války i potrestání válečných zločinců a kolaborantů.

Zvláštní ocenění na doporučení čestného výboru soutěže získalo Národní zemědělské muzeum za výstavu Rozkulačeno! Půlstoletí perzekuce selského stavu. Připomněla bolestné, dosud opomíjené a nedostatečně reflektované téma českého zemědělství.

Návštěvníci si prohlížejí jeden z exponátů vystavených v areálu bývalé továrny Praga v Praze
V pražských Vysočanech vznikne muzeum automobilů Praga

Byly zveřejněny výsledky návštěvnické soutěže o „muzeum roku"

Likvidace takzvaných kulaků v 50. letech 20. století, vyhánění celých rodin z rodných gruntů do nehostinných podmínek, věznění i popravy sedláků a kolektivizace poznamenaly osudy nejméně dvou generací.

Podruhé byly zveřejněny výsledky návštěvnické soutěže o "muzeum roku". První tři místa obsadily Muzeum Hlučínska, Regionální muzeum Mělník a Slezské zemské muzeum s pobočkou Historická výstavní budova a Slovácké muzeum v Uherském Hradišti s pobočkou Galerie Slováckého muzea. Více informací včetně pořadí na dalších místech naleznou zájemci na adrese www.gloriamusaealis.cz.