Pořadatel festivalu s hlavní hvězdou této cenové kategorie musí počítat, že se celkové náklady na uspořádání takové akce budou pohybovat v desítkách miliónů korun.

Koncerty jako rizikový byznys 

„Honoráře zahraničních umělců v uplynulých letech výrazně vzrostly. A jelikož vstupné se pořadatelé naopak stále snaží držet na minimální možné hranici, jsou to právě vysoké honoráře, které z pořádání koncertů a festivalů činí rizikový byznys a vinou kterých některé koncerty nejsou bez sponzorů v České republice vůbec realizovatelné," uvedla mluvčí agentury NuCoast Productions Kateřina Dědková.

„Bohužel koupěschopnost našeho trhu není tak silná jako například v Německu, kde jsou ceny vstupného de facto shodné, ale na festival přijde trojnásobně až pětinásobně vyšší počet návštěvníků," dodala.

Ceny za zahraniční kapely rostou

Spoluzakladatel festivalu Rock for People Michal Thomes uvedl, že ceny zahraničních kapel nejsou dány pevným ceníkem. „Je to záležitost, která se váže i ke konkrétnímu datu. Například americká kapela si na šňůře po Evropě obsadí víkendy velkými festivaly a my na Rock for People využíváme státních svátků na začátku července, což nás pouští do hry i o velká jména," řekl.

Růst cen za vystoupení zahraničních interpretů potvrzuje ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová. „Ceny zahraničních hvězd šly za posledních tři až pět let v některých případech o 50 i 100 procent nahoru. U menších kapel k takovému nárůstu nedošlo. Cena je závislá na mnoha okolnostech, ale už mnoho let neplatí, že zahraniční manažeři přihlížejí k nižší kupní síle v České republice," sdělila.

Když zasáhne počasí

Za příklad pořadatelské smůly se považuje neuskutečněný koncert americké kapely Faith No More na Rock for People v roce 2012. Kapela na místo dorazila, ale hudební program narušila bouře provázená poryvy větru. Pořadatelům vznikla škoda čtyři až pět milionů korun i proto, že podle smlouvy dostaly zahraniční hvězdy plný honorář, protože vina za neuskutečnění vystoupení nebyla na jejich straně.

Koncerty velkých zahraničních hvězd v ČR nejčastěji pořádá tuzemská pobočka agentury Live Nation. Průměrné ceny lístků se pohybují od 1090 do 2190 korun. „Návratnost finančních prostředků je případ od případu jiná. Někdy stačí návštěva 8000 lidí, někdy je málo 12 tisíc návštěv­níků," uvedl zástupce Live Nation Petr Novák.

Princ nebyl v Česku 

Česko kvůli vysokým finančním požadavkům nikdy nevidělo například nedávno zesnulého hudebníka Prince. Ten podle stránek agentury CelebrityTalent, která pomáhá organizátorům ke kontaktům s manažery známých interpretů a skupin, za vystoupení požadoval dva miliony dolarů.

Podle CelebrityTalent například před dvěma lety Kiss nebo The Chemical Brothers za koncert požadovali 350 tisíc až 500 tisíc dolarů, Billy Idol, Diana Krallová nebo Bob Dylan stáli 250 tisíc až 350 tisíc dolarů a Deep Purple pořadatele vyšli na 100 tisíc až 150 tisíc dolarů.

K samotné ceně za vystoupení je nutné připočítat cenu za pronájem haly či areálu, mediální propagaci a také poplatek Ochrannému svazu autorskému.

Čtěte také: Letošní 11. ročník Bohemia JazzFestu začne 11. července v Praze