O Villaumovu nástupnictví rozhodlo v souladu s míněním hráčů PKF vedení orchestru, a to po několikaletém důkladném hledání a zvažování. 

„Dosavadní úspěšná spolupráce Emmanuela Villauma s naším orchestrem dala vzniknout vřelému vztahu a vzájemným uměleckým i lidským sympatiím. Toto harmonické souznění posléze přirozeně vyústilo v nabídku šéfdirigentského postu," uvedl ředitel orchestru Radim Otépka a dodal: „Pevně věřím, že v Emmanuelovi Villaumovi získává PKF - Prague Philharmonia uměleckou osobnost, která dokáže dále rozvinout náš potenciál a navázat na dosavadní umělecké úspěchy."

Podepsáno v Americe

Villaumův příchod do PKF představuje důležité mezníky v hudebních kariérách jak orchestru, tak jeho nového hudebního ředitele. Šéfdirigentská smlouva byla podepsána pouze několik málo minut po skončení prestižního operního Richard Tucker Gala, které tuto neděli v New Yorku Villaume dirigoval.

K samotnému podpisu došlo v prostorách dirigentského salónku newyorského Lincolnova centra, sídla Newyorské filharmonie, kde na stěnách visí historické partitury a rukopisy mezi nimiž se mj. nachází i partitura Antona Seidla ze světové premiéry Dvořákovy Novosvětské.

Flexibilita, elegance a oddanost

„Je mi obrovskou radostí a ctí, že mi bylo nabídnuto vést tak prestižní hudební instituci," poznamenal Emmanuel Villaume.

„Flexibilita, elegance a oddanost, s jakou její hudebníci ke hře přistupují, mne vždy nesmírně inspirovaly. Velmi se těším, až dále prohloubíme naše vztahy a budeme moci se všemi příznivci a posluchači v Praze sdílet naši lásku i vášeň k hudbě."

CD s Annou Netrebko

Z dřívější spolupráce Maestra Villauma a PKF - Prague Philharmonia vznikla například vynikající CD Souvenirs s ruskou operní divou Annou Netrebko pro vysoce ceněný label Deutsche Grammophon či CD se skvělým americkým tenoristou Bryanem Hymelem pro vydavatelský major Erato/Warner Classics, které vyjde na jaře příštího roku a které se natáčelo letos v srpnu ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

Nová etapa v historii PKF

„Příchod Emmanuela Villauma k našemu orchestru je dalším milníkem v bohaté a úspěšné historii PKF - Prague Philharmonia. Jsem přesvědčen, že jeho čiré muzikanství, lidská vřelost, bohaté profesní zkušenosti a kontakty přispějí k další úspěšné etapě fungování PKF a otevřou nové možnosti účinkování našeho tělesa jak v Praze, tak v zahraničí. Na spolupráci s ním se velmi těšíme," uvedl Martin Klimpl, předseda správní rady PKF.

Emmanuel Villaume v sezoně 2014 - 2015Francouzský dirigent Emmanuel VillaumePo hvězdném operním Richard Tucker Gala 2014 se sólisty Pretty Yende, Angelou Meade, Josephem Callejou, Želkem Lučičem, Michaelem Fabianem a dalšími se Emmanuel Villaume přesune do Dallasu, kde coby šéf tamní Dallaské opery uvede inscenaci Mozartovy opery Figarova svatba, kterou bude tamtéž následovat Straussova Salomé s respektovanou americkou sopranistkou Deborah Voigt v režii uznávané Francesky Zambello.

S PKF - Prague Philharmonia absolvuje Emmanuel Villaume v této sezoně novoroční zájezd do arabského emirátu Omán, kde bude na pozvání ománského sultána řídit dva koncerty v Royal Opera House Muscat. Objeví se také v abonentní sezoně PKF v Praze, konkrétně v květnu příštího roku v Rudolfinu na koncertě se sólo flétnistou Berlínské filharmonie Emmanuelem Pahudem.

Z dalších highlightů jeho nadcházející sezony jmenujme ještě Massenetovu Manon v Metropolitní opeře v New Yorku ve slavné inscenaci Laurenta Pellyho s Dianou Damrau, Vittoriem Grigolem a Nicolou Testé v hlavních rolích. Sezonu 2014–2015 pak Villaume uzavře na turné s koncertním provedením Čajkovského Jolanty s Annou Netrebko v titulní roli. Nahrávku Jolanty řízenou Emmanuelem Villaumem opět s Annou Netrebko vydá v lednu příštího roku label Deutsche Grammophone.

Barbora Dušková