Kalina je jedním z nejvýznamnějších rodáků Nového Boru. „Jeho hrob je ve špatném stavu a nám to není lhostejné. Jde o morální závazek a povinnost k významné osobnosti, která je spjatá s naším městem. Je třeba srovnat obelisk, odborně ho vyčistit a obnovit nápis," řekla starostka Stanislava Silná (SNK ED - Nový Nový Bor).

Kalina svou poezií vyjadřoval vlastenectví 

Za hrob zaplatí město za deset let 7500 korun a současně se zaváže pečovat o náhrobek a jeho nejbližší okolí. Náklady na opravu by podle Silné neměly přesáhnout 25 tisíc korun.

Básník s Kristovou tváří Josef Jaroslav Kalina se narodil 5. listopadu 1816 v Haidě, dnešním Novém Boru, jako nejstarší syn v rodině cestmistra. „I když pocházel ze silně germanizovaného prostředí, našel si cestu ke slovanským jazykům a svou poezií psanou v češtině vyjadřoval vlastenecké cítění. Své všestranné nadání prokazoval vedle literární činnosti i prací v oblasti filologie, literární kritiky, filosofie a v dalších vědních oborech. Překládal z angličtiny, němčiny i polštiny a vyučoval cizí jazyky," řekla o slavném rodákovi vedoucí odboru kultury Alena Forgáčová.

Pohřbu se účastnilo tři tisíce lidí 

Kalina stejně jako jeho generační druh Mácha se nedožil vysokého věku. V pouhých 30 letech podlehl tuberkulóze. Jeho pohřeb v Praze byl podle historiků považován za jeden z prvních projevů předrevoluční situace roku 1848. Průvodu na hřbitov se zúčastnilo na 3000 lidí. V Novém Boru na jeho památku odkazuje rodný dům s pamětní deskou v Kalinově ulici.

Čtěte také: V Praze začíná dvoudenní festival filmů o rozvodech