Skladba Island vznikala v pražském studiu Soundevice. Producent Boris Carloff vzal rockový základ písničky Island a přirozeně do něj společně s kapelou začlenil vlivy hiphopu a soulu.

„Na November 2nd mě baví jejich nekompromisní a otevřený přístup k hudbě. Díky tomu jsme mohli ve studiu experimentovat. Hned na začátku nahrávání jsem jim navrhl změnit celkový rytmus skladby tak, aby vycházel více z hip hopu. Bez problémů to přijali a nahráli základy hned napoprvé a v podstatě jsme na nich nemuseli měnit ani notu,“ popisuje producent.

Zdroj: Youtube

Kapelu pak nechal dohrát další retro reverbové kytarové party, zkreslené fender piano a typické několikavrstvé soulové vokály. Zvuk doplnil úvodním motivem smyčcového orchestru.

„Spolupráce s Borisem na Island byla velice kreativní. Poprvé jsme stavěli písničku od rytmiky a ne od vokální linky. Vlastně jsme ji úplně rozbili a vystavěli znovu, přitom si ale zachovala svou původní syrovost i kytarový zvuk typický pro November 2nd,“ říká zpěvačka Alexandra Langošová.

Velký vliv na výsledný sound má podle ní také Tchad Blake, který Island mixoval. Je proslulý výstředními zkreslenými zvuky a prostory. Většinu z nich dosahuje pomocí neortodoxních metod.

„Na albech, pod kterými je podepsaný, jsme vyrůstali. Jeho přínos pro atmosféru skladby, kterou ještě více umocnil, je obrovský,“ doplňuje zpěvačka a dodává, že kontakt kapely s Tchadem Blakem zprostředkovala písničkářka Suzanne Vega, se kterou byli November 2nd na turné.

Koncert November 2nd s hostem Munroe už v sobotu 26. března v Karnole.