Podle dramaturga Jana Tošovského vypráví novinka o světě vědy, spolku Sisyfos, cestě z vrcholu až na samé dno - a pak zas dál. Jejím tématem je genetika, konkrétně manipulace genomu. Hlavním hrdinou je prvotřídní vědec, kterému se podaří poodhalit princip druhové změny, a tím i podstatu evoluce. Následky jsou ovšem nedozírné…

Jde o fiktivní příběh 

„Jedinečným rysem nejen této Levínského hry je její zasazení do reality. Odehrává se v Praze a objevuje se v ní park Stromovka, dejvická restaurace U Topolů či vršovická kavárna Zenit," řekl Tošovský. I vědecký výzkum, kolem něhož je fiktivní příběh vystavěn, je reálný. Jeho hrdinou je biochemik Aleš Svatoš, který mu věnoval dvacet let života.

„Podstatné části výzkumu se prováděly v Ústavu organické chemie a biochemie v Praze, kde proběhla i první čtená zkouška naší inscenace. Je to zvláštní pocit - procházet se po místech, kde se konaly experimenty, vedoucí k významnému vědeckému objevu, na němž je divadelní hra založena," dodal dramaturg.

Autora inspiroval pobyt na Katedře matematiky 

„Vyšli jsme z historky, která se stala Honzovi Fričovi s jeho prvním počítačem," uvedl Levínský. Inspiroval ho i pobyt na Katedře matematiky Hebrejské univerzity, kde se setkal s příběhem matematika Ilji Ripse. Ten se v 90. letech pokusil dekódovat "boží vzkazy" zašifrované v Tóře - a překvapivě jich tam našel spoustu.

Levínský nechce prozrazovat, o čem konkrétně hra je. „Mám za sebou se svým amatérským divadlem spoustu debat, kde se řeší, o čem to bylo. Vždycky říkám - pojďme na jeviště a zahrajme to ještě jednou. Protože kdybych to uměl říct jednodušeji, tak to tak řeknu a netrápím se několik měsíců psaním. Hra je pro mě nejjednodušší a nejpřímější způsob, jak něco sděluju, kratším způsobem to nedokážu. Jestli někdo chce vědět, o čem to je, tak ať na to přijde," uvedl. Vědci sami označují tuto divadelní hru za hodně neobvyklý přesah své vědecké práce.

Čtěte také: Goethova Fausta uvede ve Švandově divadle soubor Spektákl