„Digitální galerie zpřístupní zdarma všechny sbírkové předměty NG obrazem i slovem," řekl ČTK ředitel NG Jiří Fajt. Galerie se tak zařadí mezi světová muzea a galerie, jež tuto službu poskytují.

Aj Wej-wej.
Národní galerie vystaví další dílo Aj Wej-weje, a to natrvalo

NG měla zdokumentováno jen přibližně deset procent sbírek

NG měla podle Fajta zdokumentováno jen přibližně deset procent sbírek. Získané peníze umožní doplnit fotografie všech děl. NG spravuje na 400.000 uměleckých děl v hodnotě stovek miliard korun. Na podzim by měly být v digitální podobě přístupné galerijní highlighty, několik stovek nejznámějších či nejcennějších děl.

Jiří Fajt říká, že dostupná obrazem budou i díla, na která se vztahuje autorský zákon. Jejich reprodukce bude ošetřena tak, aby nešla zneužít, lidé by si ale i tato díla podle něj měli mít možnost prohlédnout. NG vybrala jako systém pro digitalizaci svých sbírek program MuseumPlus, který patří mezi dva nejužívanější - pracuje s ním přes 900 webových stránek muzeí a galerií na celém světě. Do digitální galerie NG bude přístup přes její web.

Výstava Slovanské epopeje v Japonsku.
Muchova Epopej v Japonsku předčila očekávání

On-line katalog svých sbírek počátkem června spustila také Moravská galerie v Brně, a oslavila tak 200. výročí symbolického založení sbírky vytvořením prvního zápisu do inventární knihy. Moravská galerie prezentuje na webu své sbírky obsahující téměř 200.000 uměleckých předmětů - malbu, kresbu, grafiku a plastiku od nejstaršího období po současnost, fotografii, užité umění, grafický design a architekturu.