„Sotva jsme v srpnu dotočili Píseček, začalo natáčení Kacířovy nevěsty. Seriál Tannbach II. pak měl první klapku 20. září a jedeme až do konce ledna příštího roku, v plánu máme pětasedmdesát natáčecích dní," uvedl producent Filip Hering ze společnosti Wilma Film.

Točilo se i na jiných lokacích 

Seriál Tannbach II. v režii Alexandra Dierbacha je pokračováním úspěšné minisérie, kterou v Česku točili už v roce 2014. Vysílat jej začne německá televize ZDF na podzim příštího roku. Televizní rodinné drama Píseček (Zuckersand) režiséra Dirka Kummera natáčené pro kanál ARD se odehrává na sklonku 70. let v bývalé NDR.

„Německé filmaře překvapilo, že je v Praze a okolí dostatečné množství lokací, které vypadají z dobového hlediska hodnověrně a nemusejí se příliš upravovat," uvedl Hering. Píseček zaměstnal ve štábu na 60 českých filmařů, točilo se také v pražské Hostivaři, Buštěhradu, Davli a Dobřichovicích.

Film se točí i na zámku v Dolních Beřkovicích 

Trojici podzimních zakázek produkční společnosti Wilma Film uzavírá historické drama Kacířova nevěsta (Ketzerbraut) pro televizní stanici SAT. 1. Příběh zasazený do období lutherovského reformačního hnutí se natáčel v Jindřichově Hradci, na hradě Kost a především v bezprostředním okolí zámku Dolní Beřkovice.

„Těší nás, že zahraniční produkce čím dál častěji využívají lokace mimo Prahu. Investice státu formou filmových pobídek se tak přímo projevují i v regionech, kde díky nim produkce využívají služeb místních dodavatelů, vytvářejí pracovní příležitosti pro řemeslníky a nabízejí přivýdělek vlastně komukoli," konstatovala Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie.

V Česku se točí film o reformačním hnutí v Německu 

Společnost Mia Film právě natáčí dvoudílný historický film pro televizní stanici ZDF: Nebe a peklo (Himmel und Hölle), který se stejně jako Kacířova nevěsta zaměřuje na reformační hnutí v Německu a jeho ústředního představitele Martina Luthera.

Pro ARD se pod pracovním názvem Zmizelá (Das Verschwinden) vzniká do 24. listopadu čtyřdílná minisérie ze současnosti. V hlavní roli se představí Julia Jentschová známá z oscarového snímku Pád třetí říše.

Pobídky už přilákaly zahraniční filmaře 

Ve společnosti Mia Film byly letos dokončeny další dva projekty rovněž pro stanici ARD: dobové drama z let 1944 a 1945 a romantický příběh ze současnosti Léto v Praze (Ein Sommer in Prag).

Filmové pobídky v tuzemsku trvají od roku 2010. Hlavním účelem filmových pobídek je přilákat zahraniční produkce a investory, aby filmy točili na území Česka při využití českých poskytovatelů služeb. První roky ale byla suma, kterou na ně stát vynakládal, nízká. Loni už byly pobídky přibližně ve stejné výši jako letos, tedy 800 milionů korun, a do ČR přinesly investice 4,5 miliardy korun, což je největší částka za posledních 12 let.

Čtěte také: