Hlavní program doplňují přednášky zabývající se vývojem, ale i marketingem v této oblasti zábavy a hudbou, která je nedílnou součástí her. Akce potrvá do konce letošního roku.

Věda a výzkum. Ilustrační foto.
Výzkumu se v Česku daří, ocenění dnes získá devět projektů

Výstava nabízí 150 exponátů

„Výstava obsahuje skoro 150 exponátů, které jsou hratelné,“ říká o výstavě její ředitel David Urban. Dále také upozorňuje na sekci, týkající se pouze české scény, od jejích počátků do současnosti. A nejedná se pouze o hry samotné. K vidění jsou například i repliky zbraní z her, či ilustrace související s vývojem jednotlivých titulů, takzvané artworky.

Slavnostní zahájení prvního ročníku tenisového Laver Cupu, které se konalo 20. září na Staroměstském náměstí v Praze.
Praha vítala tenisové hvězdy, nejvíce ovací patřilo Nadalovi

Celý projekt Game On vznikl pod záštitou anglické organizace Barbican international enterprise. „Barbican je centrum, které představuje zajímavé programy v rámci digitálního světa. Například výstavy Game On, Pixar animation, či Digital revolution,“ představil Barbican jeho ředitel Neil McConnon. „Možná se to bude zdát těžko pochopitelné, ale když se poprvé připravovala výstava Game On, byla myšlenka vystavování her v galerie poměrně kontroverzní,“ svěřil se o počátcích celého projektu McConnon. Jak sám říká, Game On byla jejich první akcí takového typu. Od roku 2002, kdy byla poprvé k vidění Londýně, zakotvila ve více jak 20 městech po celém světě.

Architekt Jaroslav Machoň: jídelna Automatu Koruna, 18.9.2017
Po stopách architekta Automatu Koruna Ladislava Machoně

„Já bych chtěl poděkovat, že se výstava koná v hale 40,“ nechal se slyšet náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Dolínek. Oceňuje cíl vlastníků dostat pražany na projekty z různorodých zaměřeních do areálu tržnice. Vedení města Prahy propojili výstavu se školstvím. „Budou se zde konat dopolední programy pro školy, kde budou studenti upozorňováni na dopad her do života,“ říká Dolínek a podotýká, že hry by měli mít pouze jednu část role v životě člověka.

Úřad městské části Praha 12. Ilustrační foto.
Konflikt na radnici Prahy 12. Odvolali radního Pince z hnutí ANO

Tomáš Kotas