Němečtí Rammstein nevydali desku téměř deset let. Nyní konečně ohlásili, že je nový materiál nahraný. Fanoušci se mohou těšit hned na pět videoklipů.

Jaromír Nohavica na festivalu Štěrkovna Open Music 2018, 24. července 2018 v Hlučíně.
Jaromír Nohavica bude na přelomu ledna a února v Praze jako doma

Pro britský hudební magazín Kerrang! řekl kytarista Richard Kruspe, že album mixovali v Los Angeles s pro-ducentem Richem Costeyem, který je známý svou spoluprací s Muse, Birdy, Biffy Clyro či Frankem Turnerem.

„Zatím jsem s novou nahráv-kou velmi spokojený, přestože se ještě mohou některé věci změnit. Je to srandovní, během celého procesu se nás šest v kapele hádalo úplně o každé maličkosti. Šlo o velmi intenzivní zkušenost. Jsem ale pyšný na to, čeho jsme dosáhli. Právě tato zkušenost dělá naše nové skladby ještě lepšími.“

Vyjde deska v dubnu?

Už dříve kapela avizovala, že by nové album mohlo vyjít během dubna letošního roku, ale nic ještě není oficiálně potvrzené.

Rammstein prosluli ohňovou a pyrotechnickou koncertní show. Například v roce 2017 se zpěvák Till Lindemann ve vršovickém Edenu odpálil jako terorista.

Hudba je zásadní

Právě pyrotechnika a efekty jsou důvodem, proč se kapela po dlouhé době vrátila do studia. „S Rammstein mají lidé často spojenou show a ohně. Nechceme skončit jako Kiss, u kterých veřejnost mluví pouze o make-upu a show, ale nikdo nezmíní muziku,“ vysvětlil kytarista Richard Kruspe.

Videoklipy této formace působí dost kontroverzně. Například v Keine Lust přibrali o desítky kilogramů. Klip k songu Pussy se v televizi vysílal cenzurovaný. Německy zpívající kapela funguje v nezměněné sestavě téměř pětadvacet let, přičemž silnou základnu fanoušků si vypěstovala již svou debutovou deskou Herzeleid z roku 1995.

Kusy Du riechst so gut, Asche zu asche, Seemann nebo Rammstein z tohoto alba lze dnes bez nadsázky považovat za pilíře jejich repertoáru. Na koncertech fungují i po více než dvou dekádách. Některých hitů se fanoušci dočkají i na koncertech v Praze.

Rammstein (Eden Aréna, Praha)
Úterý 16. července
Středa 17. července

Zdroj: Youtube
Tom Odell
Hudební scéna se po Novém roce rozjíždí. V lednu přijede Aurora i Tom Odell