Cena je každoročně předávána nakladatelům a autorům za knižní novinky, které byly v uplynulém roce nejprodávanější. Na rozdíl od jiných cen, jako je například Magnesia Litera, v nich není zohledňována literární kvalita, ale výhradně prodaný náklad.

Svěrák si ocenění ve formě sošky Olbrama Zoubka odnesl již potřetí, poprvé to bylo za jeho Povídky, podruhé za navazující Nové povídky. „Poprvé mě cena velmi překvapila, podruhé jsem v ní doufal, ale knížce Po strništi bos jsem moc nevěřil, protože je přece jen trochu smutnější," sděluje laureát.

Vedle Zdeňka Svěráka byla v hlavní kategorii nominována také Barbara Nesvadbová, Halina Pawlowská a Vlastimil Vondruška.

Pocta Waldemaru Matuškovi

Ve Velkém sále Průmyslového paláce si převzali ocenění také autoři za dílčí kategorie. Spisovatel Jiří Žáček za beletrii pro děti a mládež s publikací Krysáci jsou zase spolu, anonymní autor Jaz za Opráski sčeskí historje v kategorii Komiksy nebo Olga Matušková za biografickou knihu Waldemar a Olga - Zákulisí našeho života.

„Mám velkou radost, nakladatel má velkou radost, ale úplně největší radost by měl určitě Walda," podotkla se slzami v očích vdova po českém zpěvákovi.

Vieweghova 
radost z vítězství

Nejprodávanějšími knihami roku 2013 byl u nás také druhý díl populární erotické trilogie Padesát odstínů temnoty (Fifty Shades Darker), jehož nakladatel s úsměvem prohodil, že čtenářsky oblíbený soubor by mohl do budoucna navýšit populaci.

Na předání dorazil také Michal Viewegh, který dostal ocenění za nejprodávanější audioknihu. Jeho román Mráz přichází z Hradu namluvil herec Jiří Dvořák. „Těší mě, že česká mafie poráží Larssona," usmál se Viewegh.

Ocenění Českého bestselleru za rok 2013

Kategorie Česká beletrie pro děti a mládež: Edice České televize, člen skupiny Albatros Media, Jiří Žáček: Krysáci jsou zase spolu.

Kategorie Překladová beletrie pro děti a mládež: Nakladatelství Cooboo, člen skupiny Albatros Media, Jeff Kinney: Deník malého poseroutky Páté kolo u vozu.

Kategorie Komiksy: Grada Publishing, jaz: Opráski sčeskí historje.

Kategorie Kuchařky: Prakul Production, Roman Vaněk: Klenoty klasické evropské kuchyně.

Kategorie Odborná a populárně naučná literatura pro dospělé: Nakladatelství Jota, Michal Petrov: Retro ČS.

Kategorie Zdraví & životní styl: OTA - Mgr. Antónia Mačingová, Antónia Mačingová: Zhubněte jednou provždy.

Kategorie Biografie: NUAL, Olga Matušková: Waldemar a Olga Zákulisí našeho života.

Kategorie Erotika: Nakladatelství XYZ, člen skupiny Albatros Media, E. L. James: Fifty Shades Darker.

Kategorie Překladová beletrie pro dospělé: Argo nakladatelství, Dan Brown: Inferno.

Kategorie Audioknihy: Audiotéka, Michal Viewegh: Mráz přichází z Hradu, čte Jiří Dvořák.

Kategorie Česká beletrie pro dospělé - hlavní ocenění Český bestseller 2013: Nakladatelství Fragment, Zdeněk Svěrák: Po strništi bos.

Cena čtenářů: Inner Winner, Jiří Vokáč Čmolík: Trhák aneb 21 kapitol o vašem mozku.