Ke stému výročí založení republiky vznikne několik speciálních inscenací a přímo na výroční den 28. října se připravuje videomapping na historickou budovu ND s výjevy z událostí první české scény. Média o tom informoval mluvčí ND Tomáš Staněk. Jedním z témat projekcí na plášť budovy bude třeba požár Národního divadla. Diváci se budou moci na projekci dívat z mostu Legií a promítat se bude z Vltavy.

Rudolfinum.
V Rudolfinu začínají koncerty SOČR s videomappingovou projekcí

Vzniká nová inscenace Libuše

Ke stoletému výročí roku 1918 vzniká nová inscenace Smetanovy Libuše. V režii ředitele ND Jana Buriana otevře 14. září příští sezonu.

Už v březnu uvede ND premiéru Janáčkovy opery Výlety páně Broučkovy, absurdní burlesku o chronických morálních neduzích českého člověka. V návaznosti na povídky Svatopluka Čecha o maloměšťákovi, bezskrupulózním prospěcháři, ochotném měnit názory podle potřeby se námětu ujal Janáček a jeho satiricky vybroušená hudba zazněla na scéně ND právě před sto lety.

Janáček sice o Broučkovi řekl, že chtěl, „aby zhnusil se nám takový člověk, abychom jej na potkání ničili, dusili - ale v prvé řadě v sobě (bravo!)", ve čtenářích a divácích však jeho postava mnohdy vzbudila sympatie či soucit.

Rudolfinum.
V Rudolfinu začínají koncerty SOČR s videomappingovou projekcí

V říjnu oslaví sté výročí baletní soubor, premiérou večera s názvem Kylián zároveň vzdá hold slavnému českému rodákovi Jiřímu Kyliánovi. Činohra titulem Plukovník Švec v režii Jiřího Havelky připomene historii československých legií a postavu plukovníka Josefa Jiřího Švece.

Účastník bitvy u Zborova a dalších, které již byly vedeny proti bolševikům, poté, co mu pod vlivem komunistické agitace vypověděli jeho podřízení poslušnost, spáchal 25. října 1918 sebevraždu.

Fiktivní rytíř povede výpravu k základním kamenům

Množství akcí připomene 150. výročí položení základního kamene ND. Rekonstrukce této historické události se odehraje 12. května za účasti desítek aktérů v historických kostýmech na náměstí Václava Havla. Výstava tamtéž připomene, jaký význam pro národní povědomí tehdy událost měla.

Lesní divadlo. Dramatický soubor v Krči VLAST.během focení po hře Prach a Broky.
Jak jsme žili v Československu: Lhotka a Krč - oblíbená pražská sídliště

Divadlo připravuje komentované prohlídky, při nichž bude možné divadelním kukátkem a s audioprůvodcem zblízka pozorovat detaily fasád historické budovy nebo Stavovského divadla. Na výpravu k základním kamenům pak zájemce provede fiktivní rytíř Jaroslav ze Šternberka, který podle slavných Rukopisů zvítězil nad Tatary u Olomouce a je vyobrazen na jednom z obrazů v divadle.

ND letos připomene i 200. výročí objevení Rukopisu zelenohorského, který spolu s Rukopisem královédvorským je nejslavnějším podvrhem v české historii. V květnu uvede ND premiéru inscenace Zbyhoň pojmenované podle dalšího fiktivního hrdiny české historie.