„Jedná se o vůbec první databázi v České republice věnovanou jednomu umělci, která obsahuje Brandlův životopis, veškeré dochované archivní prameny a bibliografii. Katalog Brandlových děl pak zahrnuje kromě technických údajů také informace o provenienci, literaturu a k dispozici jsou také RTG snímky, restaurátorské zprávy či zprávy o technologickém průzkumu," popsala projekt jeho vedoucí a kurátorka Sbírky starého umění Národní galerie v Praze Andrea Steckerová.

Galerie Czech Photo Centre v Nových Butovicích.
Czech Press Photo vyhlásí novou soutěž pro přírodní snímky

Vychází dvousvazková monografie o Brandlovi 

Galerie uvádí, že po smrti znalce Brandlova díla Jaromíra Neumanna v roce 2001 odborný zájem o Petra Brandla na čas utichl. Neumannova rozsáhlá dvousvazková monografie o Brandlovi tak vychází až nyní, 15 let po jeho smrti.

První část mapuje malířův život, techniku jeho malby či Brandlovy současníky, následovníky a žáky, druhá je rozsáhlým katalogem, v němž jsou kromě maleb a kreseb připsaných Brandlovi uvedeny také práce, které mu byly Neumannem mylně připsány.

Brandl patří k největším postavám českého barokního malířství

NG vydala také publikaci Život a dílo v archivních pramenech a starší odborné literatuře, která je souborem veškerých dochovaných archivních dokumentů k životu a dílu Petra Brandla. K jeho osobě se dochovalo značné množství zmínek, které čtenáři dovolí proniknout třeba do Brandlova bohémského života prostřednictvím autentických dobových dokladů, k nimž patří například spory vedené s malířským cechem.

Pražský rodák Brandl patří mezi největší postavy českého barokního malířství. V mládí byl správcem hradní obrazárny, kde se seznamoval s velkými jmény italského a nizozemského umění. Brzy se stal slavným a vyhledávaným umělcem, který byl často napodobován či kopírován. Jeho nezkrotná povaha mu však komplikovala soukromý i umělecký život. Několikrát byl vězněn a léta se soudil s bývalou ženou o alimenty.

Kontroverzní socha motýla na Ortenově náměstí vzbuzuje rozpaky.
Umělecké kýče plní ulice. Praha dá miliony na nová díla

Neuman se věnoval převážně baroknímu umění 

Jeho velkolepý styl s důrazem na dynamickou hru světel a stínů ovlivnil mnoho současníků i následovníků, například Jana Kupeckého a Václava Vavřince Reinera. NG vlastní velké množství Brandlových obrazů.

Jaromír Neumann (1924 až 2001) se jako historik umění věnoval převážně baroknímu umění, byl zejména odborníkem na dílo Petra Brandla. Do roku 1970 přednášel na FF UK, v 50. letech zastával pozice velmi striktně marxisticky pojatých dějin umění. V období pražského jara zastával reformní postoje a s příchodem normalizace nemohl publikovat ani přednášet. V 80. letech byl odsouzen za spolupráci na ilegálním obchodu se starožitnostmi.