Podle dramaturga Jana Tošovského se každá dramaturgie musí dříve nebo později utkat s Klicperou. Jen od roku 1989 činohra uvedla šest her tohoto praotce moderní české dramatiky. Poté, co nastoupil dramatik a dramaturg Milan Šotek, naskytla se příležitost nahlédnout Klicperovo rozsáhlé komediální dílo z panoramatického nadhledu.

Nové nastudování hry Periferie Divadla na Vinohradech
Divadlo na Vinohradech připravuje Langerovu Periferii

Inscenace je příběhem mladičké schovanky

Ze dvaadvaceti dokončených komedií zvolil jako východisko hru Žižkův meč a doplnil ji výstupy z dalších her. K autorovi chtěl přistoupit s humorem a nadhledem, bez patosu a falešné úcty, především však s láskou.

Inscenace je příběhem mladičké schovanky Marie Pavianny (Pavlína Štorková), jako oko v hlavě střežené svým aristokratickým strýcem (František Němec). Má čtyři nápadníky (Jiří Suchý z Tábora, Václav Postránecký, David Matásek, Filip Rajmont). Nepodstatné není ani tajemství poustevníka, z něhož se vyklube potrhlý mlynář (Vladislav Beneš). V dalších rolích se na jevišti objeví Lucie Juřičková, Martina Preissová, Matyáš Řezníček a také živá kapela.

Klicpera navazoval na prastarou komediální tradici 

„Klicperovi to myslelo v celistvých dramatických příbězích a nezasloužil si, abychom ho odbyli revuálním leporelem. Na druhou stranu - ani vlastní Klicperova metoda nebyla od té mojí tolik vzdálena. On se přebíral v řadě materiálů, z nichž přebíral výstupy do svých her. Proto bylo možné jeho hry zase zpětně rozplést a pospojovat v příběh zcela nový," komentoval to Šotek.

Podle dramaturga Jana Tošovského Klicpera navazoval na prastarou komediální tradici. „Je to komedie typů, modelových figur lidské zkušenosti - mladí zamilovaní, starý ochmelka, chlubivý voják a tak dále.

Při setkání s novináři 18. května v Praze předvedli herci ukázku ze hry Natálie Kocábové nazvané Pohřeb až zítra. Premiéru vztahové tragikomedie uvede 27. května v režii Daniela Hrbka pražské Švandovo divadlo.
Švandovo divadlo uvede hru Natálie Kocábové

Klicpera byl úspěšný jako herec 

To je to nesmrtelně bujaré komediální divadlo - divadlo ztřeštěností, gradovaných ad absurdum, divadlo nepravděpodobných zápletek a nečekaných rozuzlení, divadlo převracející ustálené pořádky, divadlo svým způsobem až anarchistické," charakterizoval to. Václav Kliment Klicpera (1792-1859) byl úspěšný jako herec, ale posléze se ukázalo, že mnohem lépe poslouží českému divadlu jako dramatický autor. Celkem napsal přes 50 divadelních her.