Skladatel měl Čechy ve zvláštní oblibě a ve 20. až 40. letech 19. století je mnohokrát navštívil. Na textu k Lohengrinovi začal pracovat během pobytu v Mariánských Lázních. První tóny opery se rozezní v 19:00, představení je vyprodané.

Smíchovská náplavka.
Smíchovská náplavka ožije novým festivalem divadla a hudby

Wagnerův pobyt v Mariánských Lázních

Wagner pobýval v lázeňském městě v létě 1845. Ke čtení si přivezl básně Volframa von Eschenbacha. „S knihou v podpaží jsem se vždy ztratil v lesním porostu, usadil se u potoka a s Titurelem a Parcivalem se potěšil cizí, a přece tak niterně blízkou a důvěrně známou básní Wolframovou," vzpomínal později.

Letní scéna divadla Ungelt. Ilustrační foto.
Letní scéna pražského Divadla Ungelt letos nabídne 54 večerů

V titulní roli vystoupí Stefan Vinke

Wagnerova romantická opera o souboji dobra se zlem se odehrává v atmosféře plné tajemství obklopujícím neznámého hrdinu, který přišel hájit čest brabantské princezny Elsy.

V titulní roli Lohengrina vystoupí Stefan Vinke, který patří k nejobdivovanějším hrdinným tenoristům současnosti. Princeznu Elsu ztvární sólistka Opery Národního divadla Dana Burešová. V opeře zazní také soprán s rozsahem tří oktáv jedné z nejvýznamnějších českých sopranistek Evy Urbanové. Vystoupí v roli Ortrudy, která strojí intriky proti Else.

Opera byla poprvé uvedena roku 1850

Na jeviště byla opera uvedena poprvé ve Velkovévodském dvorním divadle ve Výmaru 28. srpna 1850. Dirigentem premiéry byl Franz Liszt, skladatel, klavírní virtuóz a pozdější Wagnerův tchán. Česká premiéra se uskutečnila 23. února 1856 ve Stavovském divadle za řízení kapelníka Františka Škroupa.

V Národním divadle byl Lohengrin poprvé uveden 12. ledna 1885. Poslední pražská premiéra se konala 17. května 1997 ve Státní opeře Praha.

Rokoko.
Divadlo Rokoko uvádí premiéru inscenace Čapek