„Divadlo Fidlovačka získalo v minulosti několik víceletých grantů. Poslední, který získala, je dvouletý a je na roky 2014 a 2015. Jeho výše byla 7 milionů korun na rok 2014 a dalších 7 mil korun na rok 2015. Z toho vyplývá, že pro rok 2015 je divadlo zajištěno z pozice grantů Prahy v dostatečné míře," uvedl pro Pražský deník Jan Wolf, radní pro kulturu.

Známé úsloví praví, že naděje umírá poslední. I tak podle dostupných informací ředitelka divadla Eliška Balzerová hodlá z pomyslného kapitánského můstku na konci tohoto roku odejít. A to údajně kvůli ekonomicky nedobré budoucnosti, kdy jednorázová finanční injekce existenci divadla nad vodou v příštích letech údajně rozhodně neudrží.

Nejistá perspektiva

Což zdůvodnila tím, že nemůže pracovat s nejistou perspektivou, platit práva k dalším titulům včetně těch, které už jsou v repertoáru. O další grant proto nechce žádat, cítí to jako nespravedlnost. Do budoucna tak nemá prostředky na zaplacení autorských práv. Stejně tak si ředitelka divadla nemůže objednat režiséry kvůli jejich plnému diáři.

O grant tak podle Balzerové mohou žádat její následníci. Nicméně divák do konce roku o některá představení nepřijde. „Máme před sebou dvě premiéry. Ve čtvrtek 12. března komedii Dohazovačka, další uvedeme na podzim," upřesnila Eliška Balzerová.

Ještě v minulých dnech se poradkyně radního pro kulturu Jana Wolfa vyjádřila ve smyslu, že stávající komise, která divadlu Na Fidlovačce grant na sklonku loňského roku neudělila, bude rozhodovat i nyní a to bez personálních změn.

„V letošním roce dojde k obměně personálního obsazení grantové komise pro kulturu, tedy i případná a naznačovaná podjatost některých členů komise vůči divadlu Fidlovačka nepřichází v úvahu," upřesňuje radní Wolf s tím, že bude respektovat verdikt grantové komise. „Z pozice politika chci co nejméně zasahovat do přidělování peněz, ideálně nechci zasahovat vůbec. Rozhodovat mají odborníci, tedy přirozené a nezpochybnitelné autority v daném oboru kultury," poznamenal.

Kdo nově dosáhne na granty?Praha v úterý upravila grantová pravidla pro kulturu podle nařízení Evropské komise (EK), platit budou od roku 2016 do 2021. Většina podmínek zůstane stejná, maximální podpora bude 70 procent. Dostupná ale bude i pro ziskové subjekty. Nově půjde z grantu podpořit i investice do vybavení.

„Nejdůležitějším prvkem je otevření se všem subjektům bez ohledu na právní formu existence, tedy všem aktivitám neziskových organizací, kulturních institucí a dalším fyzickým a právnickým osobám, které pracují v různých oblastech kulturních činností a jsou v kontaktu s institucemi a občany Prahy," vysvětlil včera resortně odpovědný radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalice, KDU-ČSL).

Proti stávající podobě grantů se postavili zástupci soukromých scén, mimo jiné šéf Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský či tehdejší majitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl, který si stěžoval i u EK. Situace vyústila i v protesty neziskových divadel a petici Za Prahu kulturní, kterou podepsalo přes 24 tisíc lidí.

Podle radního Jana Wolfa pro další roky může divadlo požádat o nové granty a to jak víceleté, tak grant jednoletý pro rok 2016 a divadlo Fidlovačka se o ně může stejně tak jako kdokoli jiný ucházet. Jinými slovy, naděje pro Divadlo na Fidlovačce trvá. „Jestli pan radní Wolf míní svá slova upřímně, pak jeho rozhodnutí jedině vítám," sdělila Pražskému deníku Eliška Balzerová.

Česká divadla lze rozdělit do tří kategorií. Část z nich je hrazena z městských dotací. Jsou to takzvané příspěvkové organizace a města jim každoročně přidělují peníze. Dále existují divadla, jež rozpočet zatěžují méně. Mají většinou formu obecně prospěšných společností a čerpají peníze z grantových programů, které města vypisují. Do třetice jsou u nás ryze soukromé scény, většinou komerční, které se živí úplně samy.

Pouze dvouletý grant

Problém je, že v daném ohledu je takzvaných městských divadel hodně a peněz v pokladnách málo. Právě proto dosáhnout na víceletý grant je stále těžší než v minulých letech. Což potvrzuje i teatroložka Jana Soprová, dosavadní členka grantové komise. Ta říká, že Fidlovačka zatím vždy na grant dosáhla a určitou část dostala, ale už v té minulé éře si stěžovala na to, že místo čtyřletého grantu dostala dvouletý grant.

Podle Soprové to ale neznamená, že by se nuselská scéna musela kvůli magistrátu zavřít. Zda grant divadlo dostane, rozhodne až hlasování. V případě záporného stanoviska tak může mít radnice Prahy 4 v budoucnu o starost víc. Budova divadla patří do správy radnice. Pomýšlí snad už na katastrofický scénář?

„O zániku divadla přece není vůbec rozhodnuto. Proto nelze předjímat, co by s dalším využitím budovy divadla bylo či nebylo vhodné," sdělil Jiří Bigas, mluvčí radnice. Ta divadelní objekt totiž pronajímá Nadaci Fidlovačka, která je už kvůli údajným ekonomickým potížím v likvidaci. Radnice si účtuje nájemné ve výši 32 tisíc korun měsíčně na smluvní dobu osmi let.

Zaniklá divadlaDivadlo komedie - Jungmannova 1, Praha 1. Uzavřeno roku 2012

Divadlo Spirála - Výstaviště Holešovice. Provoz přerušen od povodní roku 2002

Hala C - Drahobejlova 17a, Praha 8. Uzavřeno v roce 2010

Nové veseloherní divadlo - Václavské náměstí, čp. 28. Uzavřeno roku 1993

Divadlo za branou - Objekt údajně nevyhovoval požárním předpisům. Uzavřeno roku 1972

Komorní divadlo Praha - Hybernská 10, Praha 1. Uzavřeno roku 1976

Čtěte také: Eliška Balzerová od ledna 2016 skončí jako ředitelka Fidlovačky