"Velká kostýmní podívaná z doby Ludvíka XIV. Králova zahradnice o vzniku zahrad ve Versailles se do českých kin dostane 16. dubna. Druhým zahajovacím snímkem bude Annaudův nový opus Talisman vlků," uvedla.

Jeden z nejlepších britských herců současnosti, držitel Zlatého glóbu a Emmy za hlavní roli v Rasputinovi a herec mnoha tváří Alan Rickman zasvětil první půlku kariéry divadlu. V 90. letech debutoval jako režisér ceněným filmem Zimní host s Emmou Thompsonovou v hlavní roli. Ztvárnil desítky rolí, za roli šerifa z Nottinghamu z filmu Robin Hood: Král zbojníků získal britskou cenu Bafta, zahrál si i ve filmu Láska nebeská nebo Rozum a cit. Z 80. let je divákům znám z diváckého hitu Smrtonosná past a jako profesor Snape se objevil v sérii o Harry Potterovi.

"Druhý festivalový den přijede do Prahy mezinárodně uznávaný izraelský režisér Eran Riklis, jehož první filmy byly v 90. letech uvedeny v programu Berlinale i festivalu v Benátkách. V rámci jeho Pocty uvede Febiofest čtyři snímky. Mezi nimi film Syrská nevěsta, oceněný diváckou cenou v Locarnu. Obdobnou cenu získal na Berlinale za film Citronový sad. Diváci uvidí ještě jeho tragikomedii Personalista a snímek Tančící Arabové. Příběh palestinského mladíka vyrůstajícího v židovském prostředí je aktuálně nominován na čtyři výroční ceny izraelské filmové akademie," dodala mluvčí.

Dalšími hosty budou režisér oscarového snímku Zamilovaný Shakespeare John Madden, padouch z bondovky Dech života Jeroen Krabbé a italská hvězda Alba Rohrwacherová.

Soutěž Nová Evropa

Neobvyklé postavy a jejich pocity osamělosti a vykořeněnosti odehrávající se od Islandu až po Afriku - to jsou ústřední motivy soutěže Nová Evropa. Českým zástupcem bude debut Schmitke o stárnoucím německém inženýrovi, který je vyslán do českého pohraničí, aby opravil turbínu větrné elektrárny. Česká stopa bude i v islandsko-českém snímku Život v akvárku.

V sekci Světové panorama, která nabídne 17 filmů, má největší zastoupení britský film. Několik snímků prezentuje Polsko, které je v posledních letech na vzestupu. Uveden bude i poslední film režiséra Krzysztofa Zanussiho Cizí tělo, který loni zahájil festival v Torontu. Zanussi byl oceněn Kristiánem na Febiofestu už v roce 2001.

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest potrvá od 19. do 27. března. Více informací a program jsou na www.febiofest.cz. Předprodej vstupenek začne 11. března, oznámila mluvčí přehlídky Martina Chvojka Reková.

Čtěte také: Febiofest uvítá oscarového režiséra a tvůrce Sedmi let v Tibetu