„V příštím roce budeme muset zvolit jiný čas a termín," doplnil. Pašije se měly hrát na Velikonoční neděli 16. dubna od 14.30 na třetím hradním nádvoří. Na Velikonoční neděli si křesťané připomínají zmrtvýchvstání Krista.

Mluvčí Správy Pražského hradu (SPH) David Šebek sdělil, že správa nezná důvod zrušení pašijových her. „SPH s jejich konáním souhlasila a v dané věci proběhlo technické jednání mezi Arcibiskupstvím a všemi zodpovědnými složkami Pražského hradu," uvedl. Pašije se měly hrát na Velikonoční neděli 16. dubna od 14:30 na třetím hradním nádvoří. Na Velikonoční neděli si křesťané připomínají zmrtvýchvstání Krista.

Čtěte také: Velikonoční trhy v Praze ozdobí velká bříza a folklorní motivy

V roce 2014 se pašijové hry poprvé hrály v katedrále sv. Víta 

Pašijové hry se v polovině 90. let hrály ve svatojiřské bazilice, jiný divadelní spolek je o deset let později uváděl na čtvrtém nádvoří Pražského hradu. V roce 2014 se poprvé hrály v katedrále sv. Víta, pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka tehdy uváděl, že chce pašijové hry v katedrále pořádat každoročně.

První rok se v katedrále uváděla upravená verze Hořických pašijí s dlouhou tradicí, loni přijeli do Prahy ze Zbraslavi tamní farníci a ochotníci s lidovou pašijovou hrou na podkladě lidových her z Vlastiboře, Vamberka a Železného Brodu.

Pašije zpracovávali i hudební skladatelé

V Hořicích na Šumavě byly hry s náboženskou tematikou původně spojeny s cisterciáckým klášterem ve Vyšším Brodě. Rozšířily se v 19. století. Hry byly zrušeny za druhé světové války a snahu českých přistěhovalců tradici po válce obnovit zhatil komunistický režim. V roce 1990 vznikla společnost pro obnovu pašijových her.

Pašije zpracovávali také hudební skladatelé. Všechna čtyři pašijová vyprávění zpracoval například Johann Sebastian Bach, inspiraci v nich nalezl i Bohuslav Martinů. Hry s náboženskou tematikou a zejména pašijové hry jsou velmi starým evropským jevem, spojeným se životem katolické církve.

Čtěte také: Velikonoční trhy v centru Prahy začnou v sobotu 1. dubna

Jejich kolébkou bylo Španělsko a Francie, odkud se hry rozšířily po Evropě. Původně se hrály v kostelích, postupem času byly obohacovány o lidové prvky a přenášeny mimo chrámy. Termín pašije je odvozen z latinského passio, tedy utrpení. V původním významu jde vyprávění o utrpení a smrti Ježíše.