Louky poseté do posledního místečka dekami a karimatkami, táhnoucí se fronty lidí u stánku s pivem a občerstvením, i před mobilními toaletami. Už týden před zahájením hlásili pořadatelé třináctého ročníku hudebního festivalu Okoř vyprodáno. V sobotu tak prostorný areál pod zříceninou nedaleko Prahy praskal ve švech, tím spíš, když letos hrálo muzikantům do not i slunečné počasí. „Pijte hodně vody, ať nám tu nezkolabujete," připomínala divákům moderátorka Tereza Tobiášová. Mnozí si z jejích slov vzali příklad z poloviny – hodně pili, i když ne právě vodu, a také proto byla na Okoř nucena dorazit také záchranná služba…

Uvážlivější fanoušci si ale celý den užívali hudební nadílky od předních českých a slovenských interpretů. Tu odstartovala ve 14 hodin Anna Veselovská, známá z televizní pěvecké soutěže Hlas Československa. Mladičká a drobná zpěvačka byla sice za kytarou sotva vidět a během svého vystoupení pronesla tolik slov, že by se dala spočítat na prstech jedné ruky, avšak všechny tyto „nedostatky" Veselovská dohnala výrazným hlasovým projevem a publikum dokázala zdárně naladit na jednu z hlavních hvězd celého festivalu.

"Tahák" Klus aneb kde je ten bezprostřední kluk?

I když v patnáct hodin slunce ještě naplno ukazovalo, jakou oplývá silou, Tomáš Klus si bosky poskakoval po rozpáleném pódiu a do nadšené nálady dostal i kotel fanoušků pod sebou. Oblíbenými skladbami i žertovnými improvizacemi potvrdil svoji pozici jednoho hlavních trháků letních festivalů, kterou si za poslední roky vydobyl. I přesto ale zazněly pod Okoří divácké hlasy o tom, že „už to není, co bývalo", a mnozí v Klusově vystoupení marně hledali bezprostředního rozcuchaného kluka, který si jen s kytarou v ruce a v doprovodu svého parťáka bezprostředně užívá festivalové atmosféry. „Je hezké, že nyní Tomáš Klus hraje v doprovodu celé skupiny, ale nemůžu si pomoci, ty parádní kytarové písničky tím leccos ztratily," sdělila fanynka Míša.

Na Kluse navázala na Okoři další osvědčená festivalová stálice Ondřej Ládek alias Xindl X a po něm zahrál a zazpíval další Ondřej, tentokrát Brzobohatý. Jeho festivalová „půlhodinka" sestávala hlavně z několika coververzí oblíbených skladeb, neboť, jak zpěvák sdělil, vlastní autorskou desku teprve připravuje.

Žbirka „zvedl" i starší generaci, vrchol přišel po něm

S podvečerem a stále více uvolněnou a „ukřičenou" atmosférou přivítaly fanoušky populární skupiny Eddie Stoilow a Nightwork v čele s Vojtou Dykem. Kolem dvaadvacáté hodiny dorazil s malým zpožděním také dlouho očekávaný Miro Žbirka. „Už tu byl dneska Klus, tak teď se nám dostavil také malý skluz," trefně okomentovala situaci moderátorka. Slovenská hudební legenda „zvedla" do té doby na dekách posedávající diváky starší generace, několik párů si pod pódiem i zatančilo pár ploužáků.
Své příznivce potěšil Žbirka megamixem hitů, které provázejí jeho mnohaletou kariéru. Kvůli duetu Čo bolí to prebolí dorazila na Okoř i zpěvačka Martha a ke svým vlastním skladbám přidal Žbirka také beatlesový hit Hey Jude.

I když Miro Žbirka nasadil laťku vysoko, samotný vrchol celodenní akce přišel až po něm. Před půlnocí vtrhl na stage Richard Krajčo s kapelou Kryštof a vzápětí strhl celé obecenstvo. „Dneska už jsme hráli na festivalu v Hradci nad Moravicí pro osm tisíc lidí, tak teď to rozjedeme i na Okoři," uvedl hodinovou show Krajčo, na kterém nebyla znát ani kapka únavy. Kotel fanoušků se skupinou zplna hrdla zpíval nejnovější hity jako Zatančím, Inzerát či Cesta, ale i starší pecky typu Ženy nebo Cosmoshop. Během toho nad hlavami diváků létaly obrovské červené a bílé balon(k)y a parádní atmosféře tak nechybělo vůbec nic.

Závěr letošního festivalu Okoř obstaraly už v brzkých nedělních hodinách kapely Vypsaná Fixa a Doktor P.P. Po nich se nejvytrvalejší diváci odebrali do svých stanů v nedalekém stanovém městečku, jiní ještě v noci odjeli domů autem či svozovými autobusy.