Celkem jubilejní Matějskou pouť navštívilo přes sto tisíc lidí, méně než v předchozím roce, kdy zaregistrovali celkem 161.856 návštěv­níků. Média o tom informoval spoluorganizátor akce Václav Kočka starší.

„Počasí nám nepřálo tři týdny, zima tolik nevadí, ale nejhorší je, když prší a řádí chřipky. Několik vydařených dní nezachránilo podnikatelům náklady, které s tím mají. K nám však často jezdí dlouhodobí provozovatelé, některé roky vydělají, jindy prodělají" řekl médiím Kočka starší. Dodal, že největší náklady jdou na energie a úklid.

Kočka uvedl, že je spokojen s tím, že se akce obešla bez úrazů a poruch techniky. Součástí programu letošního ročníku byl 23. března den pro postižené. Veškeré atrakce byly pro děti zdarma. Připraveny byly dílničky, zpívání, tančení a divadlo.

„Součástí akce se stal i koncert Michala Davida a muzikálových hvězd. Dorazilo na 15 tisíc dětí a dospělých," podotkl Kočka starší, který již v těchto dnech se svými spolupracovníky začal zajišťovat příští 421. Matějskou­ pouť.

Atrakce Tower by mohla být i příští rok

S provozovateli špičkových adrenalinových atrakcí z Nizozemska již zahájili jednání. „Ještě nemáme podepsanou smlouvu o smlouvě budoucí, ale spolupracují s námi před dvacet let, takže počítáme, že příští rok přijedou znovu," sdělil k nizozemským partnerům, kteří letos například dodali atrakci s názvem Tower. Na ní letěli lidé volným pádem 80 metrů.

Vedle Toweru letošní Matějská pouť nabídla na 120 atrakcí z Čech, Nizozemska a dalších zemí Evropy. „Zhruba třetina atrakcí je adrenalinových, třetina pro ty nejmenší a třetina je pro všechny, na ně mohou rodiče s dětmi," podotkl před začátkem pouti pořadatel Jan Kočka.

Tradice Matějské pouti je zaznamenávána od roku 1595. V areálu Výstaviště se koná od roku 1963. Slavnou se prý stala proto, že byla první jarní poutí v Praze a oslavou svátku sv. Matěje, který připadá na 24. února.