„Neměla jsem ani tušení, že se stanu jubilejním návštěvníkem výstavy. Jsem strašně překvapená, vzrušená a šťastná. O výstavě jsem mnohé slyšela, Ivana Lendla samozřejmě znám a jsem velká fanynka Muchovy tvorby, obzvlášť plakátů. Navíc jsem poprvé v Praze, takže toto je opravdu nečekané a příjemné překvapení," vylíčila své bezprostřední dojmy ředitelka základní školy v San Francisku, která od organizátorů výstavy dostala kytici, šátek s muchovskými motivy a plakát.

V České republice doposud patřilo prvenství výstavě obrazů Jakuba Schikanedera, kterou v loňském roce navštívilo 73 390 hostů, ovšem během devíti měsíců. Expozice Muchových plakátů přitom získala primát po necelých dvou a půl měsících od svého zahájení.

„Čekali jsme, že o tuto exkluzivní výstavu bude zájem, ale že bude až tak veliký, překvapilo i nás. Ukazuje se, že Alfons Mucha je nejen významným národním autorem, ale také malířem světových kvalit. Právě on je považován za zakladatele plakátové reklamy. Tato sbírka, kterou se podařilo legendárnímu tenistovi a obdivovateli Alfonse Muchy – Ivanu Lendlovi – seskupit během třiceti let a kterou ve světové premiéře vystavuje Praha, je opravdovým klenotem a unikátem," říká Richard Fuxa, předseda správní rady Nadačního fondu Richarda Fuxy, který sbírku v Praze představil.

Na dar přispěly i Lendlovy plakáty s podpisem

Věhlas výstavy se rozhodli organizátoři využít i pro dobrou věc. Vzhledem k ničivým povodním, které v uplynulých dnech zasáhly Českou republiku, se rozhodli věnovat šek v hodnotě 100 000 korun Farní charitě Neratovice.

„Organizovali jsme pomoc pro zatopené oblasti v nejbližším okolí – Neratovice, Libiš, Obříství, Zálezlice, Kly, Lužec nad Vltavou. Zajišťovali jsme například deky, lehátka a povlečení pro evakuované a nabízeli jsme rovněž prozatímní ubytování pro evakuované občany ze zrušeného denního stacionáře v Obříství," upřesňuje ředitelka Farní charity Neratovice Miloslava Machovcová.

Na věnované částce se přitom podíleli také samotní návštěvníci výstavy. Finanční dar tvoří z části i výtěžek z prodeje limitované edice plakátů podepsaných autorem sbírky, tenistou Ivanem Lendlem.

Nešlo však o jedinou pomoc obětem povodní, producent výstavy – společnost BigMedia – zároveň věnovala částku 25 000 korun sbírce Českého rozhlasu Pomáhejte s námi.

Výstava Ivan Lendl : Alfons Mucha je otevřena každý den v týdnu, od pondělí do neděle od 10 do 19 hodin až do 31. července.
Více informací naleznete na webových stránkách www.lendl-mucha.cz.