Epopej byla skoro pět let vystavena ve Veletržním paláci v Praze, na místě, kde byla veřejnosti po svém vzniku představena poprvé. Výstavu v Japonsku, která začne 8. března, povolili památkáři ministerstva kultury. Kritici cestování pláten upozorňují, že by mohla být poškozena. Záměrem Prahy je obrazy poslat ještě do Číny, tato cesta ale zatím povolení nezískala.

S obrazy bude cestovat restaurátor

Obrazy bude přepravovat specializovaná firma Kunsttrans Praha v doprovodu restaurátora. Díla se do beden vkládala v prostředí, kde byla dlouhodobě vystavena. Teprve po 24 hodinách aklimatizace v bednách se vydají na cestu.

Čtěte také: Slovanskou epopej nikdy nevlastnila Praha, uvedl Muchův příbuzný

Po celou dobu uložení pláten v bednách se stálým klimatem budou jejich vnitřní prostředí monitorovat přístroje. Kunsttrans pro přepravu Slovanské epopeje nechal vyrobit speciální bedny s tepelně-izolační vrstvou, která zajišťuje regulaci vlhkosti.

Kde vzniknou prostory pro epopej?

Praha léta deklaruje, že pro trvalé umístění pláten vybuduje prostory. Aktuálně Praha 1 navrhuje novou budovu od architekta Petra Malinského v Revoluční ulici, Praha 3 by ráda epopej měla na Vítkově, magistrát na Těšnově, projekt architekta Jiřího Javůrka, který nyní propaguje milovník Muchova díla a šéf reklamní společnosti Bigboard Richard Fuxa, zase počítá s přestavbou zbytku Stalinova pomníku na Letné.

Čtěte také: Epopej na Těšnově je nesmysl, zlobí se Praha 3