Rok české kultury byl v Japonsku vyhlášen v souvislosti s 60. výročím obnovení diplomatických vztahů mezi Japonskem a Českou republikou. Zahájen byl 15. října 2016 ve městě Tojama výstavou skleněných děl Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové v Toyama Glass Art Museum.

Čtěte také: Z Prahy odletěla do Tokia poslední část Slovanské epopeje

Ministr Herman se setká s představiteli japonských kulturních institucí

Hlavní událostí je prezentace rozsáhlého cyklu s výjevy ze slovanské mytologie. Japonsko se stane první zahraniční zemí, kde budou všechna díla epopeje vystavena. Není to ale první cesta obrazů do zahraničí, poprvé byla část z nich s velkým ohlasem vystavena v letech 1920 a 1921 v Chicagu a New Yorku.

V rámci pracovní návštěvy Japonska se ministr Herman setká s představiteli japonských kulturních institucí. Patří mezi ně Agentura pro kulturní záležitosti, která je zodpovědná za podporu kultury a umění v Japonsku. S jejím ředitelem Rjóheiem Mijatou bude Herman jednat o propagaci české filmové tvorby a prezentaci české literatury v Japonsku.

Náměstkyně se setká s bohemisty 

Navštíví také japonskou státní televizi NHK Promotion, která je ve spolupráci s pražským magistrátem a Galerií hlavního města Prahy iniciátorem výstavy Slovanské epopeje, uvedla mluvčí. Herman se dál setká mimo jiné s ředitelem National Institute for Cultural Heritage.

Náměstkyně ministra Kateřina Kalistová se setká s bohemisty i překladateli české literatury. Ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková bude jednat s vedením Tokijského filmového festivalu.

Proti cestování pláten mnozí protestovali 

Cyklus monumentálních pláten Slovanská epopej odcestoval do Japonska v únoru za přísných bezpečnostních podmínek. Proti cestování pláten mnozí protestovali, přidali se někteří restaurátoři s obavou, že se plátna poškodí. Proti nim vystupují zastánci zápůjčky, podle nichž Mucha s cestováním pláten počítal, a zvolil proto odpovídající materiál. Zápůjčku schválilo ministerstvo kultury.