Propojení milovníků Portugalska, Brazílie či Mosambiku a dalších států s lidmi v českém hlavním městě vznikl v roce 2007, festival pořádá Portugalské centrum v Praze a několik let je Lusofóna součástí oblíbeného festivalu United Islands. Program se odehrával v Kampusu Hybernská a v Karlíně.

Moře ve víru velkoměsta. Tak zní motto akce, která má za cíl seznámit širší publikum s jazykem básníka Camõese, který žil v šestnáctém století a někteří jeho umění srovnávají třeba se Shakespearem či Homérem.

Standarta prezidenta republiky. Ilustrační foto.
Zeman by mohl v prosinci navštívit Portugalsko

Zhruba ve stejné době se proslavili rovněž portugalští mořeplavci. Bartolomeu Dias roku 1488 obeplul Mys Dobré naděje a o deset let později se Vasco da Gama dostal v Indii. Magalhães se sice narodil na území Portugalska, ale sloužil Španělsku.
 
V zemi na jihu Evropy je po staletích snad ještě víc než daleké výpravy do neznámá populární fotbal. Vždyť Portugalsko hostilo památné Euro v roce 2004, kde na řecký zázrak nestačila nejprve skvělá česká reprezentace v semifinále ani portugalský tým ve finále. Záběry usedavě plačícího mladíka Cristiana Ronalda obletěly svět.

Portugalský útočník Marco Paixao.
Další zahraniční posila. Sparta si slibuje góly od portugalského útočníka

Před dvěma lety ve Francii však Ronaldo - už jako jeden z nejlepších fotbalistů planety - Portugalsko k titulu mistrů Evropy dovedl. Nyní na světovém šampionátu v Rusku ve dvou zápasech dal všechny čtyři góly (proti Španělsku při remíze 3:3 zaznamenal hattrick) a zařídil národnímu týmu čtyři body.

Podle znalců je však Portugalsko hlavně země nádherných písečných pláží, skvělé gastronomie a vína. Turisté zde najdou mnoho starobylých měst, nádhernou a někde takřka nedotčenou přírodu, například Azory se označují jako ostrovy věčného jara, nádherná je také Madiera. Za návštěvu stojí hlavně oblast Algarve na jihu země a samozřejmě hlavní město Lisabon, na severu v Portu zase můžete ochutnat tamní proslulé víno.

Zahraniční hvězda Arcane Roots
V ulicích Karlína začíná festival United Islands. Zahrají na něm i Arcane Roots

A co oceňují příznivci lusofonních zemí nejvíc? Že lidé v Portugalsku a dalších zemích působí mile a vstřícně vůči cizincům. Rytmy morna, coladera nebo funaná pak všechny roztančí po vzoru tradičních kapverdských tanců. Hlavní hvězdou letošního festivalu Lusofóna byl hudebník Zezé Barbosa. Pořadatelům nepřálo snad jen rozlosování probíhajícího mistrovství světa, Ronaldo a spol. budou znovu v akci až v pondělí v utkání s Íránem.

Cristiano Ronaldo slaví gól proti Maroku.
Šampionát zná první osmifinalisty. Ronaldo má rekord