Do Prahy přiváží repertoár plný pozitivní energie. Pod taktovkou dirigenta Cema Mansura zazní Dvořákovy Slovanské tance, Debussyho Ibéria a Stravinského Petruška. Program by nebyl úplný bez připomenutí turecké hudební tvorby. Mladí hudebníci zahrají barvitě instrumentovanou taneční rapsodii skladatele Erkina.

Koncertují 
po celém světě

Turecký mládežnický filharmonický orchestr už od prvních turné sklízí úspěchy a na koncertních pódiích se setkává se slavnými umělci. Klavíristé Murray Perahia a Alice Sara-Ott, houslisté Salvatore Accardo, Shlomo Mintz, Kristóf Baráti a violoncellistka Natalia Gutman – to jsou jen někteří ze slavných sólistů, které již orchestr během své krátké existence doprovázel v prestižních evropských koncertních sálech, jako je např. Konzerthaus ve Vídni či v Berlíně, Sala Santa Cecilia v Římě, Auditorium v Miláně, Brucknerhaus v Linci, Philharmonie v Essenu či Teatro Filarmonico ve Veroně. V létě 2014 působil orchestr na festivalu v sicilské Taormíně, kde se, mimo vlastních symfonických koncertů, podílel na provádění Pucciniho opery Tosca. V lednu 2015 mladí hráči získali další operní zkušenosti v inscenaci Bohémy téhož skladatele v Královské opeře v Londýně.

Dirigent Cem Mansur má za sebou bohatou koncertní činnost. Hudbu vystudoval v Londýně a na různých mistrovských kurzech, např. v Los Angeles Philharmonic Institute pod vedením Leonarda Bernsteina. Je také prezidentem Ipswich Choral Society, druhé nejstarší instituce svého druhu v Anglii. Byl dirigentem Istanbulské státní opery, hlavním dirigentem City of Oxford Orchestra a vedl istanbulský komorní orchestr Akbank Oda Orkestrası. Jako hostující dirigent spolupracoval s orchestry a operními scénami po celém světě. Na pozvání Valerije Gergijeva byl častým hostem Mariinského divadla v Petrohradě. Cem Mansur dirigoval světovou premiéru skladby Veni Creator Arvo Pärta a s Helsinskými filharmoniky provedl evropskou premiéru jeho 4. symfonie. V roce 2007 založil za podpory Sabancı Foundation orchestr turecké filharmonie mládeže (Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası), se kterým sklízí úspěchy po světě.

Zazní české i turecké skladby

„Nynější návštěva Prahy s mladými muzikanty je pro mne splněným snem!" uvedl dirigent Cem Mansur ke své návštěvě Prahy. „Projekt přesahuje rámec pouhé hudby. Jsem přesvědčen, že hudba je největším společným jmenovatelem, jenž drží všechny lidi pohromadě, a proto jsme učinili její sociální funkci nedílnou součástí naší práce." Velký důraz při své práci klade Mansur na skladbu programu. „Každý rok, když pro orchestr vybírám repertoár, snažím se zahrnout různé styly, abych našim hudebníkům zprostředkoval co nejrozmanitější zkušenosti. Při výběru programu na tento koncert jsme měli šťastnou ruku. Rámují jej dvě velká orchestrální díla 20. století a jeho jednotícím tématem jsou svátky a slavnosti. Díla českých a tureckých skladatelů jsou rovněž v souladu s tanečním duchem tohoto koncertu," popsal dirigent.

Zajímavostí večera bude skladba tureckého skladatele Ulvi Cemala Erkina. „Jeho taneční rapsodie Köçekçe je tureckými orchestry často hrávána právě jako vizitka naší země," říká dirigent Mansur a zároveň ujišťuje posluchače, že „program překypuje pozitivní energií."
„Velice se těšíme na vystoupení v jednom z velkých chrámů umění. Vysvětlím mladým hudebníkům, že Praha není jen tak nějaké hlavní město – bylo to místo, kde byl Mozart milován a pochopen! Již to samo o sobě dává naší návštěvě zvláštní náboj," dodává dirigent Cem Mansur.

Všechny koncerty Musica Orbis 2015 se konají pod záštitou náměstka pro kulturu Magistrátu hl. m. Prahy, pana Jana Wolfa. Koncert Turecké národní filharmonie mládeže proběhne pod záštitou Turecké ambasády v Praze. 

PROGRAM KONCERTNÍHO CYKLU MUSICA ORBIS 2015

5. koncert Musica Orbis
pátek 14. 8. 2015, Smetanova síň Obecního domu, 19.30 hodin
Turecká národní filharmonie mládeže
Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası
Turkish National Youth Philharmonic
Cem Mansur – dirigent
C. Debussy: Ibéria
A. Dvořák: Slovanské tance, op. 46 (výběr 3,4,8)
U. C. Erkin: Köçekçe Dance Rhapsody, taneční rapsodie pro orchestr
I.Stravinskij: Petruška

6. koncert Musica Orbisčtvrtek 27. 8. 2015, Smetanova síň Obecního domu, 20.00 hodin
Ústřední hudba norských vojenských sil
Staff Band of the Norwegian Armed Forces, Andreas Hanson – dirigent, Lina Johnson – soprán
E. Groven: Hjalarljod (Halekačka)
E. Grieg: Tři písně
P. Hindemith: Symfonie in B pro dechový orchestr
A. Dvořák: Karneval, koncertní ouvertura, op. 92
P. Grainger: Linconshire posy (Vonička z Lincolnského kraje)
J. Hanssen: Valdresmarsjen (Valdreský pochod)