Řidiči bez alkoholu a bez drog. To je cíl, který si pro úvodní hudební festival letošního léta Votvírák vytyčili policisté. Tisíce lidí na milovickém letišti si tak poprvé budou moci před odjezdem z akce zkusit, zda ještě jsou pod vlivem jakékoliv návykové látky.

„Jedná se o výjimečný projekt organizovaný ve spolupráci s policejním prezídiem. V rámci preventivní akce rozdáme zdarma dva tisíce detekčních trubiček, na kterých si řidiči budou moci odzkoušet, zda jsou pod vlivem návykové látky. Podobné testy bude v areálu provádět také specializovaná firma, rovněž zdarma nebo za mírný poplatek," řekl policejní rada František Kuneš.

V rámci ochrany návštěvníků chystají policisté ještě jednu novinku. Mimo areál budou k vidění hlídky na koních. „Dorazí i jízdní policie, ta se ale bude pohybovat opravdu jen mimo samotný areál festivalu. Naším cílem je zajistit maximální bezpečnost pro všechny návštěvníky akce," uzavřel Kuneš.

Už ve středu začaly první stavební práce na zbudování pódií pro kapely, a také zázemí pro očekávané davy fanoušků.

Celkem na Votvíráku pro letošní, šestý ročník, vyrostou premiérově hned čtyři scény (oproti předchozím třem). Na té tradičně největší, uprostřed areálu, vystoupí umělci jako Václav Neckář a Bacily, Olympic, Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Mig 21, Mandrage, Lešek Semelka, Charlie Straight nebo Chinaski.

Mimo to ale Votvírák nabídne i žánrová pódia pro posluchače rocku nebo hip hopu.

Milovice se podobně jako loni připravují na příjezd až 50 000 hudebních fanoušků.

„Kapacita areálu je téměř neomezená, takže řešíme jen to, abychom mohli všem návštěvníkům festivalu nabídnout dostatečný komfort," říká za pořadatele Roman Fejt. V minulosti už Votvírák přivítal i přes 100 000 hudebních fanoušků, to když headlinera vytvořila kapela Kabát a vstupné bylo zdarma.

„O něčem podobném jsme letos nepřemýšleli, ale při ceně lístků, která se až donedávna rovnala ceně vstupenky do kina, stále nabízíme, myslím, za málo peněz hodně muziky," dodává Fejt.

Votvírák Milovice (15. 17. června)

Největší tuzemský festival zaměřený čistě na domácí kapely (nepočítáme-li hosty ze Slovenska). Vlastní scénu zde mají rockeři, hip hopeři i mainstreamoví posluchači. Aneb, kde jinde uvidíte pohromadě hip hopové Prago Union s Chinaski, Václavem Neckářem a Leškem Semelkou?

Kdo dál: Mandrage, Mňága a Žďorp, Majk Spirit, Bonus, Vec, Lipo, Visací zámek, Arakain, Citron, Iné kafe, Segment, Imodium, Premier, Alkehol, Petr Bende, Xindl X, Jaroslav Uhlíř, Legendy, Mig 21, Sto zvířat, Tleskač, Skyline, Clou, Charlie Straight, Lety mimo, Rybičky 48…

Vstupenky: v předprodeji 195 Kč, na místě 290 Kč