Od epochy Johanna Sebastiana Bacha uplynula staletí a po celou tuto dobu se vyvíjela interpretace jeho díla. I při znalosti všech pravidel historického stylu neexistuje jediná, provždy daná interpretace. Každý hudebník musí znovu a znovu promýšlet, jak dostát skladatelovu záměru a zároveň zanechat vlastní stopu. To platí i pro Sonáty a partity pro sólové housle. Jsou to díla velké technické náročnosti, někdy chce autor po hráči, aby zastal polyfonii několika nástrojů. Tři sonáty pravidelně střídané Partitami jsou komponovány ve formě barokní sonáty. Jejich provedení se na XVI. ročníku MHFKH ujme jedna z nejvýraznějších houslových osobností současnosti - Milan Pala.

Z XV. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora:

Zdroj: Youtube

Unikátnost hry Milana Paly je nepřehlédnutelná a odborná veřejnost jej právem řadí mezi elitu světových interpretů mladé generace. Již během období studia na Konzervatoři J. L. Belly v Banské Bystrici, později Hochschule für Musik und darstellende Kunst Wien a Janáčkově akademii múzických umění v Brně (JAMU) získával Milan Pala řadu ocenění a nepřehlédnutelnou pozornost na mezinárodních evropských soutěžích. "Hra Milana Paly je jako oheň. Byl jsem ohromen jeho tvůrčí energií. Není to jen prvotřídní houslista, ale skutečný kouzelník na svůj nástroj," říká o interpretovi estonský skladatel Erkki-Sven Tüür.

Milan Pala provede při MHFKH 2023 Sonáty a partity pro sólové housle J. S. Bacha.Zdroj: Deník/Jan ŠmokSólové interpretační mistrovství Milana Paly si můžete letos v Kutné Hoře vychutnat hned dvakrát v takřka magickém prostředí kaple Božího Těla u katedrály svaté Barbory. 
Vstupenky jsou v předprodeji na webových stránkách festivalu, v síti Colosseum Ticket a v Informačním centru v Kutné Hoře
Úterý 6. června, kaple Božího Těla, 17.00 - Johann Sebastian Bach: Sonáty pro sólové housle, BWV 1001 – 1006
Středa 8. června, kaple Božího Těla, 17.00 - Johann Sebastian Bach: Partity pro sólové housle BWV 1004 – 1006