Radnice se mohou starat o ty sochy, které mají ve své správě. U některých chátrajících památek ale není vždycky známý vlastník. „Pokud není znám vlastník, nemůže městská část použít prostředky na restaurování cizího majetku," řekla mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Pomník maršála Koněva. Ilustrační foto.
Protest či provokace? Sochu maršála Koněva někdo počmáral rudými letopočty

Dotační programy i investice do rekonstrukce

Radnice se snaží udržovat přehled soch, které se nacházejí ve veřejném. Ne všechny městské části mají ale svůj seznam aktuální. Některé radnice mají pro obnovu soch a dalších kulturních objektů zřízen grantový program. Týká se to např. Prahy 10. Ta má vypsán grantový program na obnovu soch a dalších kulturních objektů, které nedosáhnou na statut národní kulturní památky. Dotační programy na ochranu kulturního dědictví mají i Praha 1 a 3.

Některé městské části také pořizují nová umělecká díla. Praha 6 jich např. pořídila 19. Investice radnic do údržby soch se liší v závislosti na množství děl, o které se starají. Jedná se o částku od desítek po stovky tisíc korun. Další peníze městské části investují do postupné restaurace soch. Praha 2 nedávno opravila pomník botanika Benedikta Roezla na Karlově náměstí a loni restaurovala kašnu sv. Josefa. Praha 10 zase opravila sochu Rychlost od Jiřího Nováka, která stojí před ZŠ V Rybníčkách.

Kontroverzní socha motýla na Ortenově náměstí vzbuzuje rozpaky.
Zmizí kýčovité sochy z ulic? Praha uvažuje o obludáriu