„Momentálně probíhá příprava dokumentů, která obnáší kontrolu svazků na vhodnost k digitalizaci. V okamžiku, kdy od dodavatele obdržíme skenery, budeme moci ihned začít skenovat již připravené tituly," řekla zástupkyně vedoucí oddělení digitalizace pražské knihovny Marta Jílková.

Knihovna se v projektu podpořeném z 80 procent z fondů Evropského hospodářského prostoru a Norských fondů zavázala naskenovat a zpřístupnit v digitální knihovně 158 tisíc stran. Dalších 65 tisíc stran bude pouze naskenováno. „Vybrané dokumenty jsou složeny z hudebnin, libret, beletrie a několika hudebních periodik," dodala.

Z autorů beletrie chce knihovna digitalizovat dílo například Huga Saluse, Otokara Fischera, Franze Werfela a Gustava Meyrinka. Z hudebníků se zaměří mimo jiné na violoncellistu a skladatele Davida Poppera, skladatele, klavíristu a dirigenta Ignaze Moschelese, skladatele a klavíristu Julia Schulhoffa a skladatele, pianistu a pedagoga Josefa Löwa. Skenovat chce také díla generace takzvaných terezínských skladatelů a desítky dalších.

Celkem má pražská městská knihovna 42 poboček po celém městě a dvě pojízdné, takzvané bibliobusy. V jejím majetku je přes 344.000 knih, celkem je v jejím fondu přes dva miliony knih, e-knih, map, časopisů, her, hudebních nahrávek a filmů. Čtenářský průkaz do knihovny loni mělo přes 220 tisíc lidí.