Galerie hlavního města Prahy přesouvá výstavy z radnice do Colloredo-Mansfeldského paláce. Nového středobodu činnosti galerie. Díky nové koncepci GHMP tak bude palác sloužit jako výstavní prostory. „Naše činnost se tak tímto krokem začíná koncentrovat k místu, které by mělo být v budoucnu strategickým bodem existence GHMP," potvrdila nedávno ředitelka GHMP Magdalena Juříková.

Momentálně se chystá v paláci expozice přibližující stavebně-historický vývoj tohoto významného sídla, které si v reprezentativní části jižního a severního křídla zachovalo původní barokní dispozici a řadu rokokových interiérových prvků v nedotčené podobě.

Colloredo-Mansfeldský palác 

Palác měl od roku 1994 v pronájmu nadační fond Polyhymnia. Zavázal se, že památku do deseti let opraví. Nájemce bohužel nedostál svým závazkům, proto město před osmi lety smlouvu rozvázalo a následně vyhlásilo soutěž. Vybrat nového nájemce se ale nepodařilo. Budova ve vlastnictví hlavního města Prahy byla od té doby až do roku 2010 ve správě odboru správy majetku MHMP. V roce 2010 pražští radní převedli Colloredo-Mansfeldský palác do správy Galerie hlavního města Prahy. V budoucnu by v něm mohla vzniknout galerie moderního českého umění, ve které by se vystavovala díla doposud

Stručná historie Colloredo-Mansfeldského paláce (Karlova ulice 189/2, Praha 1)
Současnému paláci předcházela raně středověká zástavba asi románského dvorcového typu na nároží dálkových cest, dochovaná v partii sklepů. Zřejmě v souvislosti s výstavbou nového mostu byla upravena uliční čára a vznikl gotický dům nejspíše z doby po roce 1342, rovněž zachovaný především v části sklepů a přízemí dnešního uličního křídla. Dům byl dle písemných pramenů upravován ve 2. polovině 16. století a výrazně přestavěn v pozdně renesančním slohu mezi lety 1610 až 1619. V jeho držení je uváděn i Jáchym Ondřej Šlik, který byl popraven za účast ve stavovském povstání v letech 1618 - 1620, a od r. 1622 patřil konfiskát saským knížatům. V noci z 8. 11. na 9. 11. 1620 se v domě, který předcházel dnešnímu paláci, konalo poslední zasedání královské rady českého "zimního" krále Fridricha Falckého, když utíkal z Prahy po porážce českých stavů v bitvě na Bílé hoře.