Tradice Matějské totiž oslaví 420 let od svého vzniku v 16. století. Kromě ohňostroje se však návštěvníci mohou těšit na 120 atrakcí.

„Letošní novinkou je Tower. Adrenalinový výtah, který člověka vyveze devadesát metrů nad zem, tam se s ním otočí kolem své osy, aby se člověk mohl rozhlédnout po okolí," přibližuje chod atrakce Jan Kočka, pořadatel pouti.

Do té doby ještě nejde o žádný velký adrenalin. Vzrušení pro odvážlivce totiž nastává až ve chvíli, kdy ho čeká pro mnohé nepříjemný „sešup". Člověk totiž začne padat osmdesát metrů volným pádem vstříc zemi. Vše je řízeno magnety, které vše brzdí.

Kolotočáři z Nizozemska

Tower je nejvyšší atrakce v historii pouti. A už jen její popis dává najevo, že je určená hlavně pro osoby libující si v adrenalinovém vzrušení. Zásluhu na tom, že si ji mohou na vlastní kůži vyzkoušet i čeští odvážlivci, mají kolotočáři, kteří přijeli až z Nizozemska.

„Celá podívaná stála dva miliony euro. A to včetně koupě nápadu na atrakci a její zkonstruování," vysvětluje Willy Olderman, který s bratrem provozuje několik atrakcí. Zároveň dodává, že postavit dech beroucí věž trvá dva dny. Každý rok se Holanďané snaží do českého hlavního města přivést něco nového.

Na Matějskou přijel s bratrem již pojedenadvacáté. „Před více než dvaceti lety jsme přijeli do Prahy na výlet jako obyčejní turisté. Všimli jsme si tehdy této pouti, která nás upoutala," vzpomíná druhý ze sourozenců Johan Christian Ordelman.

Vše podle nich hezky fungovalo, a proto se hned rozhodli, že chtějí být součástí akce a předvést zdejším lidem svou pouťovou zábavu. Začali pátrat po provozovateli, až se nakonec domluvili na spolupráci s Václavem Kočkou, který pouť organizuje od poloviny 60. let minulého století.

Kromě tuzemska navštěvují holandští kolotočáři ještě další země. „Jezdíme do Číny, Německa, Švédska a Anglie. Nejvíce času ale trávíme v domácím Nizozemsku," říká Johan Ordelman a dodává, že ve vlasti mají asi 70 procent ze všech štací.

Každý rok po konci sezony se holandští kolotočáři porozhlížejí po atrakcích, jež by přikoupili k těm stávajícím. Kupříkladu jejich poslední novinkou je dětský kolotoč, který si nechali vyrobit v Ostravě.

Kolaudační kontrola zvenčí

Na pouti jsou atrakce rozděleny přibližně na třetiny podle toho, zda jsou určené dětem, dospělým či pro všechny. Ještě během pátku je prochází kolaudační kontrola, a během zkušební jízdy zjišťuje, zda je vše v pořádku. Nikdo z kontrolorů však ve vozítku nejede. Na vše se hledí zvenčí.

Od soboty 28. února až do 19. dubna se pak celá akce spustí. Od úterý do pátku bude vstupné na pouť za deset korun, o víkendu za pětadvacet korun. Vstup na atrakce se pak platí samostatně. Zvláště u velkých se cena lístku může pohybovat i kolem 200 korun.

„Snažili jsme se domluvit s partnery, aby ceny nezvyšovali," tvrdí Jan Kočka, organizátor Matějské pouti. Konečné rozhodnutí o ceně je však na provozovatelích.

Může se však stát, že ceny lísku na větší atrakce se postupně sníží, pokud by na ně návštěvníci málo chodili. „Návštěvnost se odvíjí i od počasí. Jestli však bude stejné jako nyní, mělo by přijít hodně lidí," míní Kočka. Loni dorazilo asi půl milionu lidí.

V rámci pouti proběhne v pondělí 23. března už tradiční Den pro zdravotně postižené děti. Pro ně bude ten den od 11 hodin vstupné na všechny atrakce zdarma. Akce byla dříve určená jen pro invalidní děti. Časem se však rozšířila i na děti z dětských domovů. „Děti nemusí být postiženy jen fyzicky, ale i osudem," míní Kočka.

Až pouť skončí, zůstane v areálu asi dvacet atrakcí. Lunapark bude otevřen jako během konání pouti. Od úterý do pátku je otevřeno od 14 hodin do 21 hodin. O víkendu pak od 10 hodin do 22 hodin.

Matějská pouť v číslechPřípravy na Matějskou pouť, která se v roce 2015 uskuteční na Výstavišti v Holešovicích od 28. února do 19. dubna.1595 - z tohoto roku jsou v Národní knihovně uchovány zmínky o Matějské pouti

52 - po tolikáté se pouť představí na holešovickém Výstavišti

120 - dvanáct desítek atrakcí je připraveno pro návštěvníky

90 - výška atrakce Tower, z níž budou lidé padat 80 metrů volným pádem

162 000 - zhruba tolik lidí navštívilo loňskou Matějskou pouť

Čtěte také: Na Matějské pouti nově poletí lidé volným pádem 80 metrů