Hřbitov patří mezi nejvíce ohrožené pražské památky. V roce 2011 začala Správa pražských hřbitovů s jeho záchranou. Nyní se odstraňuje břečťan, přerostlé a nemocné stromy a pracuje se na evidenci náhrobků. Velkou zásluhu na jeho revitalizaci má Občanské sdružení pro záchranu Malostranského hřbitova. „Poslední možnost si hřbitov prohlédnout se naskytne za 14 dní. Lidé si mohou projít celý prostor a zastavit se u náhrobků, které jsou buď samy něčím specifické, nebo patří k hrobům významných, zde pochovaných osobností," říká předsedkyně sdružení Jana Trojanová.

„Jde o jednu z posledních možností navštívit Malostranský hřbitov bezplatně, brzy bude vstup zpoplatněn. Z výnosu budou pokryty náklady na pořádání prohlídek, především na obnovu hřbitova," říká ředitel Správy pražských hřbitovů Martin Červený. „Správa měla v minulosti tendenci k opomíjení Malostranského hřbitova ve prospěch ,,živých" hřbitovů. Spolupráce se Sdružením nám nyní otevírá perspektivu tohoto místa jako unikátního kulturního prostoru," dodává.

Morové základy

Historie Malostranského hřbitova sahá až do sedmnáctého století, kdy za morové epidemie v roce 1680 zakoupili představení vlašského špitálu od malostranských dominikánů vinici, která se nacházela v těchto místech u Motolského potoka. Bylo zde zřízeno pohřebiště, morový špitál a kaple Narození Panny Marie. Nemocné ošetřovali jezuité, kteří všichni na následky moru zemřeli.