Madonna podle odhadu pořadatelů přiláká na pražskou periferii něco mezi 35 a 45 tisíci diváků. Připíše tak svému v pořadí osmému mezinárodnímu Sticky & Sweet Tour (tedy „Lepkavému a sladkému turné“) další dušičky, i když rekord už má dávno v kapse.

Současné Madonnino turné se stalo nejvýdělečnější koncertní šňůrou sólové umělkyněv historii. Celkový zisk loňské části koncertní šňůry, navazující na vydání alba Hard Candy (tedy Cumel neboli Lízátko), se odhaduje na 280 milionů dolarů. V roce 2008 vidělo Madonninu show více než 2 350 000 diváků.

Nečekané repete

Když Madonna ohlásila, že již ukončené Sticky & Sweet Tour nastaví dalšími koncerty, šlo o celkem nečekanou zprávu. „Nikdy dříve jsem turné neprodlužovala, ale jsem šťastná, že zase budu na cestě. Chci navštívit místa, kde jsem ještě nikdy nebyla, i místa, která miluju,“ prohlásila zpěvačka.

Ovšem pokud si uvědomíme současný stav hudebního průmyslu, není prodloužení šňůry zase tak překvapující. Nahrávání alb už tolik nevydělává a jediné, z čeho kouká slušný zisk, jsou vyprodané monstrkoncerty. Pokud se šikovné obchodnici Madonně stále daří „Lepkavý program“ vyprodávat, logicky ho zužitkuje do posledního líznutí.

Zpěvačka navíc podepsala smlouvu se společností Live Nation, která nadále zajistí nejen její koncertní, ale i vydavatelskou činnost. Lze tudíž očekávat, že bude k dobře platícímu „zaměstnavateli“ loajální.

Na Prahu se dostalo, co Austrálie?

Díky prodloužení došlo i na Česko, jež v první soupisce zastávek Sticky & Sweet Tour chybělo a které se tak po třech letech dočká druhé návštěvy kontroverzní popové divy. Koncertní „přídavek“ odstartoval 4. července v Londýně a skončit by měl 1. a 2. září dvěma koncerty v izraelském Tel Avivu.

Tedy pokud Madonna úspěšnou a hlavně výdělečnou jízdu ještě jednou neprodlouží. Stále jsou ve hře i prozatím zrušené koncerty v Austrálii.

Portréty slavných i provokace

Co lze od koncertu očekávat? Pro Madonnu charakteristickou monstrózní show s tanečníky, 3D animacemi a videoprojekcemi i efektními rekvizitami na pódiu, ale také obvyklé provokace. K jedné půvabné došlo loni na koncertě v Římě, kde zpěvačka věnovala píseň Like A Virgin papežovi se slovy: „Já vím, že mě má rád, vždyť jsem také boží dítko.“ Benedikt XVI. to nijak nekomentoval.

Kontroverzní reakce vyvolávají i podobizny známých osobností, promítané během videopředělu Get Stupid. Na obřích obrazovkách se vystřídají Hitler, Mugabe, John McCain i Barack Obama.

Madonnina turné obvykle probíhají jako na drátkách, letošní prodloužení ovšem mělo jednu tragickou epizodu. Když dělníci 16. července v Marseille sestavovali gigantické pódium, konstrukce se zřítila. Osm lidí bylo zraněno a dva zemřeli. Vzhledem k neštěstí rozhodla městská správa o zrušení koncertu. Což vůbec nemá „vystrašit“ návštěvníky pražského vystoupení. Lze naopak předpokládat, že po tomto incidentu budou veškerá bezpečnostní opatření ještě mnohonásobně zpřísněna.

TOMÁŠ S. POLÍVKA