Na pražské Náplavce se nalodí v 11 hodin a cestou zhlédnou rodinné představení Aladin. Z kot- viště v Roztokách pak vyrazí k zámku průvod nadšenců v turbanech, vedený Matějem Formanem.

Povodně. Ilustrační foto
Povodně už nikdy víc. Praha nezahálela, má světově unikátní systém

V muzeu už pak vstoupí do společnosti loutek, dekorací, jevištních scén, kostýmů, skic, fotografií a magických technik, které vznikly pro slavná představení. „Otevře se velká výtvarná herna. Každý v ní propadne kouzlům, tajům a bude je chtít objevit. I dospělí v sobě zas najdou kousek hloubavého dětského diváka. Zatočí se kličkou a na scéně se rozsvítí.

Jenže proč? A takových zázraků se nabízí nejméně sto a zvědavost návštěvníky přiměje, aby pátrali, proč tomu tak je. V Zámeckém imagináriu neplatí ‚na nic nesahat‘. Naopak, každý musí sám přijít na to, jak výtvarné objekty fungují.

Zažít město jinak - Nusle.
Sousedské slavnosti budou dnes patřit starousedlíkům

Interaktivní lákadla pohltí velké i malé na každém kroku

A vedle nich různé mechanismy vymyšlené jen pro jediné představení. Za jejich dokonalým řemeslným zpracováním dnes už polozapomenutými technologiemi stojí koumáci, kteří milují divadlo. Společně s nimi se tu představují výtvarníci a každý přináší svůj imaginární svět a svou ruční dovednost,“ říká Matěj Forman, spoluautor výstavy, její hlavní koordinátor, principál, divadelní režisér, výtvarník a kapitán divadelní lodi o svých přátelích a strůjcích objektů Zámeckého imaginária.

Ilustrační foto
Na pražském letišti panoval chaos. Taxikáři bojovali proti řidičům Uberu

Kromě triků a hračiček Formanů tu najdete i duchny s ručně malovanými pruhy, na nichž lze spočinout, dětskou dámu, vybranou sešlost panenek a obří loutku Amadea Mozarta v životní velikosti.