Mezi dvěma desítkami herců se v příběhu o lásce, intrikách a lžích odehrávajícím se v 16. století v sicilské Messině objeví Miloš Vávra, Václav Jílek, Lenka Zahradnická a Petra Horváthová. Pošetilé strážníky Puškvorce a Šťovíčka budou hrát Daniel Rous či Petr Čtvrtníček a Leoš Noha.

Menzel tak do programu přehlídky přispěje už podruhé; jeho prvním počinem pro slavnosti byly před šesti lety dodnes úspěšné Veselé paničky windsorské, které loni přivítaly stotisícího návštěvníka. Pro tuto, jak sám říká, Shakespearovu „komedii - nekomedii" má slabost.

„Je rozkošně ukecaná, nepředstírá nijakou zvláštní filozofii, kromě té, že se nic nemá brát vážně. A taky nás poučuje, že na této planetě je ze všech božích tvorů člověk tvorem nejlegračnějším," řekl Menzel o inscenaci. Jejím základem byl překlad Martina Hilského.

Celkem deset her

Letní shakespearovské slavnosti se uskuteční i v Brně, Ostravě a Bratislavě, zavítají na hrad Loket a do Ústí nad Labem. Celkem nabídnou deset her slavného alžbětinského dramatika, od jehož narození uplynulo v dubnu 450 let. V rámci jubilea v Praze představí jeho Hamleta 25. a 26. června londýnské divadlo Globe. Jeho soubor hodlá během dvou let vystoupit ve všech zemích světa.

Na Pražském hradě zájemci kromě premiéry komedie Mnoho povyku pro nic a Hamleta souboru divadla Globe uvidí inscenace Jak se vám líbí, Dvaja páni z Verony, Zkrocení zlé ženy a v derniéře Richarda III. Scéna Hudební a taneční fakulty AMU na Malostranském náměstí nabídne od 2. července loňskou úspěšnou novinku Sen noci svatojánské a od 11. srpna stálici slavností - komedii Veselé paničky windsorské.

Zdroj: Youtube

Čtěte také: Novinka Letních shakespearovských slavností? Mnoho povyku pro nic